Naučnici 12 godina istražuju mozak najsretnijeg čovjeka na svijetu, a recept mu je tako jednostavan

Metju Rikard, tibetanski budistički monah, prema riječima naučnika ima mozak koji funkcioniše na način koji nikad prije nije viđen.


Rikard je porijeklom iz Francuske i živi u manastiru u Nepalu. Prema riječima naučnika, on je najsretniji čovjek na svijetu. Profesori su sedamdesetogodišnjem monahu dali ovaj epitet nakon dvanaestogodišnje studije koja je rađena na Univerzitetu u Viskonsinu. U intervjuu za ”GQ” magazin monah je kazao da je njegov epitet ”apsurdan”.

Advertisements

– Ima mnogo sretnijih monaha od mene, zaista ih znam, kazao je on.

Zbog velike medijske pažnje i naučne studije koja je objavljena o njemu, Rikard je pitao Dalaj Lamu – da li bi mogao da se povuče?

– Ako je svijetu potreban najsretniji čovek, onda budi najsretniji čovjek, kazao mu je budistički duhovni vođa.

Neurolog Ričard Dejvidson je došao do zaključka da je Metju najsretniji čovek, nakon što ga je obluhepio sa 256 senzora koji su pratili stanje njegovog tijela tokom meditacije. Dejvidson je otkrio da Rikardov mozak proizvodi gama talase koji su u vezi sa savješću, pažnjom, učenjem i pamćenjem, što prije nikada nije zabiljeleženo u naučnoj literaturi.

– Skener je pokazao izuzetnu aktivnost na lijevom moždanom prefrontalnom korteksu, što mu omogućava nevjerovatnu količinu sreće i smanjenje sklonost ka negativnim osjećanjima, napisao je u izveštaju Ričard Dejvidson.

Advertisements

Iako Metju “bježi” od svoje titule, on je pisao o filozofiji življenja u knjigama kao što su; ”Altruizam”, ”Na putu do prosvjetljenja” i ”Sreća”.

Novinari ”Biznis insajdera” pitali su budističkog monaha kako drugi mogu da postignu stanje sreće.

– Vježbajte um sretnim mislima u kontinuitetu 15 minuta svakog dana, objasnio je Metju Rikard i dodao da je poređenje sebe sa drugima “ubica sreće”.

Poslušajte savjet Rikarda i svakodnevno 15 minuta razmišljajte o nečemu što vas čini sretnim.

(6yka / STUDOMAT.ba)