Natalia Burina: Od Mostara do Silikonske doline

Natalia Burina, rođena Mostarka, radi u Silikonskoj dolini, žili kucavici informatičke industrije u SAD-u.


Natalia je rođena u Mostaru, gdje je provela rano djetinjstvo. Neposredno prije rata njena se porodica preselila u Seattle. Bezbrižnost na ulicama Mostara zamijenila je izbjegličkom pričom u nepoznatoj državi, okružena nepoznatim ljudima i jezikom, piše mostarski.ba.

Advertisements

U Ameriku je došla na pragu svojih tinejdžerskih godina, a prilagodba novoj sredini trajala je dugo. Ipak, osjeća se sretno jer zna da su mnogi njeni sugrađani preživjeli puno gore stvari.

Advertisements

Stidljiva sam i introvertna. Opustila sam se tek za vrijeme polaska na fakultet. U isto vrijeme, napustiti podršku porodice i prijatelja je jedno od najtežih iskustava, objasnila je Burina.

Njen put nije bio lak. Za nju je, kako kaže, to bio kulturološki šok.

Burina je započela svoju karijeru kao softverski inžinjer nakon što je diplomirala primenjenu i računsku matematiku na Univerzitetu u Vašingtonu i fokusirala se na implementaciju primenjene matematike u oblasti računarstva.

Nakon rada u Microsoftu, eBayu i Samsungu zaputila se u Silikonsku dolinu.
Tamo je radila na startupu Flockish, koji je prodat eBayevom Stubhubu, a potom je kreirala Parable.

Riječ je o aplikaciji putem koje korisnici dijele citate, izreke ili jednostavno misli putem sučelja koje podsjeća na Instagram.

Kombinirajući ljubav prema književnosti i znanje u oblasti informacionih tehnologija, Burina je pomogla razviti alat za razmjenu emocija, citata ili misli.

Uvijek sam bila strastveni čitalac svjetskih i balkanskih pisaca. Ideju za Parable dobili smo uvidjevši da ljudi vole dijeliti životne lekcije preko društvenih mreža. Bili smo frustrirani manjkom kvaliteta razgovora i postova na istim tim mrežama. Poželjeli smo tu pojavu uzdići na jedan kvalitetniji nivo popraćen daškom smislenog sentimenta, objašnjava Burina.

Tim koji stoji iza Parablea sastoji se od bivših zaposlenika Microsofta, PayPala, eBaya i Amazona, a i sama Natalia stručnjakinja je za e-commerce i pretraživanje, o čemu mentorira i u akceleratoru 500 Startups.

Pored toliko programa, igrica i ostalih aplikacija, lako je pretpostaviti da je teško doći do ideja o novim mogućnostima. Burina je objasnila na koji način su ona i njen tim došli do realizacije projekta Parable.

Trenutak rađanja neke ideje dođu nakon dugog rada i razmišljanja. Gradnja firme je zajednički projekat i uvijek je dobro imati što više saradnika. Ne volim da planiram za daleku budućnost, nego postavljam kratkoročne ciljeve od najdalje šest mjeseci, a ako ne uspijem onda mijenjam smijer djelovanja. Moje iskustvo mi govori da moram iskoristiti sve resurse bez obzira koliko se činili beznačajni. Morate vidjeti šansu i potencijal za uspjeh čak i ako se čini da oni ne postoje, rekla je Burina.

Pored Natalije, Parable su oživjeli njen savjetnik Amit Paka, te bivši uposlenik kompanije Amazon.com, inženjer Valentin Kostadinov. Za akviziciju Parablea interes je pokazao Facebook. Aplikacija se svidjela i Appleu, te ju je izdvojio u američkom App Storeu, a na Product Huntu preporučio ju je Steven Sinofsky, nekadašnji predsjednik odjela za Windows u Microsoftu.

Rođena Mostarka Natalia Burina, trenutno radi na Facebook-u kao vođa proizvoda za veštačku inteligenciju za pomoć pri primjeni mašinskog učenja.

Prije rada na Facebooku, Burina se pridružila Fondaciji Capital kao poduzetnica u rezidenciji kako bi pomogla kompanijama koje se bave portfeljem da se fokusiraju na AI preduzeća.

Burina je priznata kao „Najmoćnija ženska inženjerka 2017.“ od strane Business Insider-a. Iako voli tehnološki prostor i čvrsto vjeruje da od nje nitko ne može pobjeći u kompjuterski vođenoj kulturi Silikonske doline, ona nikada nije mislila da će biti tehnološki poduzetnik. Uvijek je voljela književnost . Višejezična je osoba, koja razumije moć jezika ili kako dobro pisana komunikacija može promijeniti budućnost poslovanja!
Njeno sjećanje na Mostar danas je maglovito, ali i lijepo.

Sjećam se mirisa behara, samotnih šetnji gradom uz osjećaj sigurnosti. U Mostaru sam pohađala muzičku školu. Do nje sam išla pješke, a usput bih svraćala do domova moje bake ili tetke, rekla je Natalia.

(STUDOMAT.ba)

 

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!