Studentski Dress Code

Iako na većini fakulteta ne postoji propisan kodeks oblačenja ipak je potrebno poštovati određene smjernice.


clothes 1559210008

Nekada, ne tako davno, u većini školskih ustanova postojao je kodeks oblačenja koji se morao striktno poštovati. Nosile su se propisane školske odore i nije bilo nikakvih problema. Danas je situacija potpuno drugačija. Kodeksi ne postoje, pa tako učenici i studenti mogu na nastavu dolaziti obučeni kako god žele, prenosi x-ica.com.

Društvo je liberalnije, prate se modni trendovi i različiti stilovi. Bez obzira što većina obrazovnih ustanova nema propisana pravila oblačenja ipak treba voditi računa o određenim detaljima u izboru garderobe u kojoj ćete se pojaviti pred vašim profesorima. Iako je pokazano znanje na ispitu odlučujuće u odluci vašeg profesora hoćete li i s kojom ocjenom položiti ispit, imajte na umu da većina profesora svoj sud o vama donosi u određenoj mjeri i temeljem vašeg izgleda.

Donosimo vam nekoliko osnovnih smjernica o izboru odjeće:

Djevojke: izbjegavajte suknje iznad koljena, majice na bretele ili one koje otkrivaju stomak ili imaju dubok dekolte. Također, japanke i papuče ostavite kod kuće. Bolji izbor su duže haljine s kratkim rukavima ili košulje u kombinaciji sa ljetnim hlačama ili suknjom.

Muškarci: u sportskim dresovima svojih omiljenih klubova i kratkim hlačama nije baš poželjno ušetati u učionicu. Majica, džemper, traperice uz patike ili cipele idealna su odjevna kombinacija. Ukoliko volite nositi nakit, neka on bude diskretan, kako ne biste zveckanjem i šarenilom odvlačili preveliku pažnju drugim studentima.

Izbor boje odjeće nije uopće za zanemariti i može vam pomoći da djelujete samouvjereno. Plava i zelena imaju moć smirivanja i opuštanja, ljubičasta simbolizira dostojanstvo i poštovanje, dok žuta i oker boja pripadaju najstimulativnijim bojama i zrače optimizmom. Ako se razmišljate između roze i crvene izaberite crvenu jer je energičnija, a mnogi studenti smatraju da donosi sreću na ispitima. Siva se može kombinirati s narančastom, jer zajedno simboliziraju mudrost i zrelost.

Kako je pored znanja i sreća jedan od ključnih faktora uspjeha na ispitu mnogi studenti imaju naviku na ispitu se pojaviti u sretnoj odjevnoj kombinaciji. Uglavnom je to sretna majica, sretne hlače ili pak dio nakita. Ukoliko imate tu naviku i na taj način ste do sada imali puno uspjeha na ispitima, nemojte to mijenjati.

Izbor garderobe nije samo stvar mode, već je to i stvar pristojnosti i poštovanja drugih. Vodite računa da vaša odjeća odaje utisak stabilne, ozbiljne i kulturne osobe.

 

(STUDOMAT.ba)