Nakon tri godine od završetka fakulteta, Arnela dobila posao: Dobila više od 50 odbijenica

"Rođena sam sa invaliditetom, odnosno bez šake. To mi je, pored činjenice da živimo u zemlji gdje je bez stranke i veza nemoguće dobiti posao, dodatna otežavajuća okolnost."


Arnela Čoloman
Arnela Čoloman

Gradska uprava Zenica i ove godine je osigurala sredstva za stručno osposobljavanje 40 osoba sa završenim VII stepenom stručne spreme i deset osoba sa završenom srednjom stručnom spremom. Među mladim Zeničanima koji su dobili priliku je Arnela Čoloman.

Dvadesetdevetogodišnja Arnela je prije tri godine završila Islamski pedagoški fakultet u Zenici, Odsjek za socijalnu pedagogiju. Od tada je naša sugrađanka svoju prijavu na posao slala na preko 50 adresa i dobijala odbijenice. Sumnja da je to zbog teške životne priče koju sa sobom nosi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Rođena sam sa invaliditetom, odnosno bez šake. To mi je, pored činjenice da živimo u zemlji gdje je bez stranke i veza nemoguće dobiti posao, dodatna otežavajuća okolnost. Otac je, također, osoba sa invaliditetom i to druge kategorije, kaže Arnela Čoloman koja svojim osmijehom, vedrinom i pozitivnošću vješto krije svoje životno breme, piše Zenicainfo.ba.

Iako ima završen fakultet, ističe da je aplicirala i na poslove u pekarama, ugostiteljskim objektima, supermarketima… Nažalost, tu je, također, nailazila na odbijenice.

– I kada sam, vjerujte, pomislila da je ovo kraj, odnosno da je nemoguće na pošten način, bez stranačkog utjecaja, dobiti posao, aplicirala sam na Javni poziv Gradske uprave Zenica i danas sam sretna jer stičem svoje prvo radno iskustvo, kaže Arnela.

Priliku za pripravnički staž Čoloman je dobila u Javnoj ustanovi “Dom porodica”. Ne krije oduševljenje što je konačno dočekala da pokaže svoje znanje i kompetencije.

 – Iza mene su tri godine borbe da pronađem posao ili barem priliku za radno osposobljavanje, odnosno pripranvički staž. Većina mladih nakon završenog fakulteta, nažalost, prolazi isto iskustvo. Stoga, ovom prilikom želim da se zahvalnim Gradskoj upravi Zenica na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i Agenciji ZEDA na pruženoj prilici da pokažemo stečeno znanje u svome gradu i nadam se tu i ostanemo, riječi su Arnele Čoloman.

Na kraju ističe da je odlično prihvaćena u JU “Dom porodica”, te da svi funkcionišu kao jedan tim, a da joj je od posebnog značaja podrška koju joj pružaju s obzirom na to da je ovo njeno prvo radno iskustvo.