Profesorica Filipić: Studenti ne izbjegavaju vakcinaciju već su neodlučni

Studenti se najviše interesuju za pitanje da li vakcina utiče na plodnost.


Brankica Filipić, Foto: N1
Brankica Filipić, Foto: N1

Profesorica Farmaceutskog fakulteta Brankica Filipić je izjavila za N1 da je njen utisak da studenti ne izbegjavaju vakcinaciju već su neodlučni.

Advertisements

 – Poznato je da mlađa populacija ima blaže forme Covida-19 i to je možda razlog zašto se mladi teže odlučuju na vakcinaciju, smatra ona.

Profesorica Filipić ističe da je važno objasniti mladima da su vrlo bitna karika u lancu kolektivnog imuniteta.

 – Da zapravo time što se vakcinišu štite sebe, ali i druge, dodaje Filipić.

Odgovarajući na pitanje o najčešćim strahovima mladih, Filipić je rekla da su se studenti najviše interesovali za pitanje da li vakcina utiče na plodnost.

 – Mislim da je prošlo dovoljno vremena da se ta zabluda prevaziđe. Svjetsko i evropsko društvo ginekologa jasno su dali preporuku da se čak i parovi koji planiraju začeće vakcinišu, da apsolutno nema nikakvog naučno osnovanog dokaza da vakcinacija utiče na plodnost, navodi Filipić.

Ona dodaje da mladi imaju dilemu i kako su vakcine tako brzo razvijene i naglašava da napretkom nauke i tehnologije nije neočekivano da u 21. vijeku imamo vakcine koje su brzo dostupne.

 – Mlade ne treba kritikovati, treba saslušati njihove dileme i nedoumice i naučnim činjenicama dati adekvatne odgovore na njihove dileme, zaključuje profesorica Filipić.

Govoreći o delta soju, Filipić kaže da je zaštita niža u odnosu na originalni soj, ali ističe da kada se prime obje doze vakcine zaštita postoji i prema novim varijantam virusa. Stoga je, dodaje ona, važno da se proces vakcinacije ubrza.

Video pogledajte ovdje.

 

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!