Studenti se najviše interesuju za pitanje da li vakcina utiče na plodnost.

Profesorica Farmaceutskog fakulteta Brankica Filipić je izjavila za N1 da je njen utisak da studenti ne izbegjavaju vakcinaciju već su neodlučni.

 – Poznato je da mlađa populacija ima blaže forme Covida-19 i to je možda razlog zašto se mladi teže odlučuju na vakcinaciju, smatra ona.

Profesorica Filipić ističe da je važno objasniti mladima da su vrlo bitna karika u lancu kolektivnog imuniteta.

 – Da zapravo time što se vakcinišu štite sebe, ali i druge, dodaje Filipić.

Odgovarajući na pitanje o najčešćim strahovima mladih, Filipić je rekla da su se studenti najviše interesovali za pitanje da li vakcina utiče na plodnost.

 – Mislim da je prošlo dovoljno vremena da se ta zabluda prevaziđe. Svjetsko i evropsko društvo ginekologa jasno su dali preporuku da se čak i parovi koji planiraju začeće vakcinišu, da apsolutno nema nikakvog naučno osnovanog dokaza da vakcinacija utiče na plodnost, navodi Filipić.

Ona dodaje da mladi imaju dilemu i kako su vakcine tako brzo razvijene i naglašava da napretkom nauke i tehnologije nije neočekivano da u 21. vijeku imamo vakcine koje su brzo dostupne.

 – Mlade ne treba kritikovati, treba saslušati njihove dileme i nedoumice i naučnim činjenicama dati adekvatne odgovore na njihove dileme, zaključuje profesorica Filipić.

Govoreći o delta soju, Filipić kaže da je zaštita niža u odnosu na originalni soj, ali ističe da kada se prime obje doze vakcine zaštita postoji i prema novim varijantam virusa. Stoga je, dodaje ona, važno da se proces vakcinacije ubrza.

Video pogledajte ovdje.