Nakon neprospavane noći povratite energiju na jednostavan način

 Nakon neprospavane noći povratite energiju na jednostavan način

Ako iz nekih razloga jednu noć ne prospavamo dobro, spavamo kraće ili gotovo uopšte ne, tokom dana možemo očekivati različite smetnje: pospanost, razdražljivost, iritabilnost, neraspoloženje kao i poremećaj pamćenja i koncentracije.

Navedene tegobe osciliraće tokom dana, u skladu uobičajenom ritmu promjena dnevne budnosti. No ako se sljedeće noći taj manjak sna nadoknadi, ne očekujemo dugoročno značajne posljedice na fizičko i psihičko zdravlje. Britanski stručnjaci, savjetuju da nakon takve noći ne ostanete ležati u krevetu “još pet minuta” nakon zvonjave budilnika jer to samo odmaže. Ustanite i otvorite prozore da biste provjetrili prostoriju jer će vas to barem malo osvježiti.

Nakon ustajanja dobro je odmah konzumirati neki obrok koji podiže energiju: voće, prirodni voćni sok ili smuti od kombinacije voća i povrća. To može biti banana, koja daje energiju, ili sok od narandže i limuna, koji sadrže vitamin C i podižu imunitet.

Doručak se nikako ne smije preskakati, jer to može dovesti do pada šećera u krvi, što će samo pogoršati loše raspoloženje i nervozu zbog manjka sna.

Važno je da doručak sadrži i ugljene hidrate, proteine, masnoće jer i zdrave masnoće povoljno djeluju na zdravlje mozga. Jedan od primjera dobrog doručka su žitarice s jogurtom i kašičicom nasjeckanih orašastih plodova (zdrave masti). Istraživanja su pokazala da žitarice smanjuju osjećaj stresa i potištenosti. Ipak, pazite na to koje kupujete, odnosno izbegavajte one na čijoj su deklaraciji navedeni fruktoza, saharoza, šećerni sirup ili med.

I jaja su dobar izbor za doručak jer su izvor cinka, koji pozitivno utiče na koncentraciju. Sadrže i vitamin B, koji pomažu u boljem pamćenju. Mogu se napraviti kao omlet s malo pršute.

Ujutro, dok još imate energije, rješite obveze koje zahtjevaju koncentraciju i umni rad – sastanak s kolegama, poslovni izvještaj i odgovore na važnu poštu. Poslijepodne se bavite manje zahtjevnim zadacima. Energiju tokom dana obnovite uz – kratki odmor.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)

Možda te i ovo zanima?