Nakon neprospavane noći povratite energiju na jednostavan način

Ako iz nekih razloga jednu noć ne prospavamo dobro, spavamo kraće ili gotovo uopšte ne, tokom dana možemo očekivati različite smetnje: pospanost, razdražljivost, iritabilnost, neraspoloženje kao i poremećaj pamćenja i koncentracije.


Navedene tegobe osciliraće tokom dana, u skladu uobičajenom ritmu promjena dnevne budnosti. No ako se sljedeće noći taj manjak sna nadoknadi, ne očekujemo dugoročno značajne posljedice na fizičko i psihičko zdravlje. Britanski stručnjaci, savjetuju da nakon takve noći ne ostanete ležati u krevetu “još pet minuta” nakon zvonjave budilnika jer to samo odmaže. Ustanite i otvorite prozore da biste provjetrili prostoriju jer će vas to barem malo osvježiti.

Advertisements

Nakon ustajanja dobro je odmah konzumirati neki obrok koji podiže energiju: voće, prirodni voćni sok ili smuti od kombinacije voća i povrća. To može biti banana, koja daje energiju, ili sok od narandže i limuna, koji sadrže vitamin C i podižu imunitet.

Doručak se nikako ne smije preskakati, jer to može dovesti do pada šećera u krvi, što će samo pogoršati loše raspoloženje i nervozu zbog manjka sna.

Važno je da doručak sadrži i ugljene hidrate, proteine, masnoće jer i zdrave masnoće povoljno djeluju na zdravlje mozga. Jedan od primjera dobrog doručka su žitarice s jogurtom i kašičicom nasjeckanih orašastih plodova (zdrave masti). Istraživanja su pokazala da žitarice smanjuju osjećaj stresa i potištenosti. Ipak, pazite na to koje kupujete, odnosno izbegavajte one na čijoj su deklaraciji navedeni fruktoza, saharoza, šećerni sirup ili med.

Advertisements

I jaja su dobar izbor za doručak jer su izvor cinka, koji pozitivno utiče na koncentraciju. Sadrže i vitamin B, koji pomažu u boljem pamćenju. Mogu se napraviti kao omlet s malo pršute.

Ujutro, dok još imate energije, rješite obveze koje zahtjevaju koncentraciju i umni rad – sastanak s kolegama, poslovni izvještaj i odgovore na važnu poštu. Poslijepodne se bavite manje zahtjevnim zadacima. Energiju tokom dana obnovite uz – kratki odmor.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)