Najveći historijski mitovi u koje vjerujemo

Da li je historija zaista onakva kakvom nam je predstavljaju? Jesu li se neke stvari dogodile ili su samo mit koji je preživio decenijama?


Teško je povjerovati da određene stvari u koje vjerujemo i koje smo učili kako u školi tako i iz života nisu baš onakve kakvim ih poznajemo. Historije je bila, jeste i bit će najkomplikovanija priča ikada, s gomilom likova i događaja, a koji od njih su samo mitovi, pročitajte u nastavku.

Advertisements

1. Walt Disneyev prvi lik je bio Mickey Mouse

Mickey Mouse uistinu jeste jedan od najprepoznatljivijih likova u historiji animiranih likova, ali je samo mit da je on prvi Disneyev lik. Naime to je bio Oswald Sretni zec, za kojeg je Walt izgubio prava od Universala. Kasnije se obratio animatoru Ub Iwerksu da pretvore Oswalda u miša. Tako je nastao slavni miš koji je 1932. osvojio Oskara.

2. Svi gladijatori su bili robovi

Filmovi poput Spartaka i Gladijatora ekspandirali su ovaj mit, da su svi gladijatori bili robovi primorani na borbe do smrti, iznenađujuće, ta činjenica je produkt Hollywooda. U stvari, su postojale specijalne škole za obuku gladijatora, gdje su se mladići dobrovoljno prijavljivali da sudjeluju u moći i slavi te počasti.
P.S. Nije bio ni rijedak slučaj da se žene bore kao gladijatori.

3. Vincent Van Gogh je odsjekao cijelo desno uho

Činjenica jeste, da se Vincent samoozlijedio na taj način, no u potpunosti je mit da je odsjekao cijelo svoje uho. Nakon što je prošao kroz burnu ljubavnu aferu s djevojkom po imenu Clasina Maria Hoornik, koja ga je morala napustiti prisiljena životnim okolnostima, Vincent je pribjegao nesvakidašnjim načinima dokazivanja patnje i ljubavi. Njegovo uho platilo je cijenu slomljenog srca, a tek kasnije je dokazano da se nije radilo o cijeloj ušnoj školjci nego jednom dijelu ušne resice, koji je on kasnije dao svojoj novoj ljubavnici.

4. Napoleon Bonaparte je bio iznimno nizak

Ovo je zasigurno jedan od mitova koji nam je predstavljen kroz udžbenike historije u osnovnim školama. Jedan od najvećih vojskovođa na svijetu ikada na većini svojih portreta i statua predstavljen je kao vrlo niska osoba, dok je uistinu njegova stvarna visina iznosila 175 cm.

5. Thomas Edison je prvi koji je izumio sijalicu

Thomasu Edisonu su pripisane zasluge za patentiranje jednog od najkorisnijih predmeta od trenutka kada je pušten u proizvodnju, ali istina je da se on nije prvi dosjetio ideje o sijalici, Prije njega to su učinili Humphry Davy i Frederick de Moleyns. Zašto oni nisu proglašeni izumiteljima sijalice? Odgovor se krije u tome što su njihove sijalice imale trajnost do maksimalno 6 sati prije nego što izgore u potpunosti. Thomas Edison je prvi koji je učinio da sijalica traje do 600 radnih sati.

6. Marija Antoaneta rekla je: “Ako građani nemaju hljeba, neka jedu kolače”

Ona jeste bila osoba koja je navikla na luksuzan život i poznata je po svojoj okrutnosti i nemarnosti, ali toliko ledenog srca nije bila da izgovori te gnusne riječi u samom početku Francuske revolucije.

Historičari, otkrivaju da se zapravo radilo o ženi kralja Louisa – Mariji Theresiji.

7. Albert Einstein je bio loš u matematici

Mnogi tvrde da je ovaj genije, koji je ustvari ostvario nevjerojatna postignuća u polju fizike kao što su teorija relativiteta ili fotoelektrični efekt, koja su mu donijela Nobelovu nagradu bio iznimno loš matematičar, što je neosnovani mit. Naime korijeni ove takoreći dezinformacije leže u tome što je Einstein jednim slučajem pao iznimno bitan test iz matematike, ali je to bilo zaslugom njegovog neznanja francuskog jezika, na kom je test rađen, a ne neznanja matematike.