Najčudniji fakulteti svijeta

Razvojem društva i njegovih proizvoda, javila se potreba za visokim obrazovanjem kadra za neka vrlo nova ili neobična zanimanja. Zamislite fakultet na kojem se obrazujete za rad u lancu prehrambenih restorana i poštovanje njegovih uslužnih protokola ili za profesionalnog klauna i zabavljača.


hamburger

Razvojem društva i njegovih proizvoda, javila se potreba za visokim obrazovanjem kadra za neka vrlo nova ili neobična zanimanja. Zamislite fakultet na kojem se obrazujete za rad u lancu prehrambenih restorana i poštivanje njegovih uslužnih protokola ili za profesionalnog klauna i zabavljača. Vjerovali ili ne, ovakve ustanove uistinu postoje. Donosimo listu najčudnijih američkih fakulteta, a prema planu i programu, zasigurno bi visoko kotirali i na svjetskim listama, prenosi srednja.hr.

Novo doba unijelo je novitete i u obrazovne sisteme, koji su poznati po poštivanju klasike te teškim pristankom na inovacije. Međutim licenciranjem privatnih škola i fakulteta, otvorio se prostor za različite sprege obrazovanja i poslovanja. Univerziteti u Sjedinjenim Američkim Državama visoko kotiraju na listama najkvalitetnijih svjetskih obrazovnih institucija.

1. Hamburger University: Oak Brook, Illinois

Ovo nije mit. Mcdonald’s ima školu u kojoj podučavaju studente restoranskim protokolima, uslugama, kvaliteti i čistoći. Zanimanje koje se stiče po završetku ovog fakulteta moglo bi se nazvati menadžer restorana. Ustanovu svake godine pohađa oko pet hiljada studenata, a po prilici ih isto toliko i diplomira. Osim ovih vještina usko vezanih za poslovanje lanaca brze hrane, na HU 19 stalno zaposlenih profesora podučava studente upravljačkim vještinama. Zanimljivost vezana za Hamburger University je da je ova ogromna ustanova energetski samoodrživa.

2. Ohio college of Clown Arts: Akron, Ohio

Na ovom fakultetu nije čudno vidjeti studenta s velikim crvenim plastičnim nosom, bijelo obojanim licem i u šašavom kostimu. Zainteresirani za bavljenje zabavom u cirkusima, na proslavama dječjih rođendana ili raznim festivalima imaju priliku proći 30-sedmičnu obuku, u nekoliko stepeni, te postati školovani klaunovi. Na fakultetu postoje čak i smjerovi, pa tako možete odabrati smjer ‘osobnost klauna’ , na kojem studenti uranjaju u svijet klaunskog make upa, kostima, ali i ponašanja. Postoji i smjer ‘fizičko klauniranje’ gdje učite kako hodati po zidovima, padove, namjerno spoticanje i slično.

3. College of the Ozarks : Branson, Missouri

Ovo visoko učilište vodi se parolom Hard Work U. Oko 1400 studenata ovog fakulteta, ne plaća školarinu za obrazovanje, ali studira kombinirano s radom. Na velikom posjedu koje zauzima ova ustanova zajedno s okolicom, nalaze se različiti poslovni objekti poput hotela, restorana, poljoprivrednih poslova, koje obavljaju upravo studenti. Dakle, polaznici 15 sati sedmično rade u kompjuterskim centrima, muzejima i klinikama i drugim područjima u kompleksu, a kada su slobodni od predavanja, imaju obvezu raditi 40 sati tjedno tipične fizičke poslove. Ovaj fakultet poželjan je samo onima s jako dobrom radnom etikom, ali svakako je pozitivna činjenica nepostojanje školarine.

4. Deep Springs College: Dyer, California

Deep Springs College također princip funkcioniranja temelji na kombinaciji učenja i rada. Počiva na ideji da je fizički rad i oslobođenje od političkih ideologija osnova alternativnog pristupa obrazovanju. Polaznici ovog fakulteta plaćaju 50 hiljada dolara godinu studiranja. Prema ispovijestima studenata razlog zašto dolaze na DSC, iako za isti novac mogu studirati i na Yale-u, Brown-u ili Harward-u, je činjenica, da na ovom fakultetu osim obrazovanja, dobivaju i zrelije poglede na život. Dakle, obveze studenata Deep Springs College sličnije su vojnoj obuci, nego li studentskom životu, budući da prema protokolu ustaju u zoru te rade najzahtjevnije fizičke poslove, a tek onda počinju s učenjem.

(STUDOMAT.ba)