Najčešće greške u odlučivanju na koje treba da obratite pažnju

Donošenje odluka vjerovatno je jedan od najtežih poslova.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Bez obzira radi li se o odlukama koje za sebe imaju pozitivne karakteristike ili one koje za posljedicu imaju saopćavanje negativnih vijesti, svaku je potrebno temeljito promisliti.

Na vama je odgovornost da osim što trebate saznati kako pojedina odluka utiče na vas ili vašeg zaposlenika, vodite računa i o cjelokupnom poslovanju kompanije. Upravo način na koji kao rukovodilac donosite odluku, te način na koju odluku prenosite određuje Vašu uspješnost.

Proces odlučivanja zahtijeva odvajanje nevažnog od važnog, ako se to ne učini kako treba postoji mogućnost da potrošite previše vremena na rješavanje nevažnih pitanja i slučajno zanemarite ono što je zaista bitno.

Evo nekoliko najčešćih pogrešaka na koje je potrebno obratiti pažnju:

1) Neprovjeravanje podataka

Posebno onih koji služe kao podloga za odlučivanje. Često se ne koriste sve dostupne informacije pri odlučivanju. Pokušajte uložiti i dodatni trud pri donošenju odluka, u konačnici ćete sasvim sigurno biti zadovoljniji.

2) Obećavanje nemogućeg

Razmislite prije donošenja odluke o tome kako će to uticati na sve oko vas. Ako ste jedan od onih koji olako obećava nešto što ne može ispuniti, imajte na umu da takvo ponašanje nosi i određene posljedice s kojima ćete se prije ili kasnije morati suočiti.

3) Pitanje važnosti

Razmislite o pojedinim odlukama i načinu na koji utječu na kompaniju u cjelini, odnosno jesu li zaista toliko bitne da im posvetite svu pažnju, a pritom zanemarite možda nešto puno važnije.

4) Konsultacije s kolegama

Zatražite mišljenje svojih kolega prije donošenja velikih odluka. Ponekad nismo niti svjesni kako neki odgovori mogu biti jednostavni, ako ih se sagleda iz drugačije perspektive.

5) Učite iz iskustva

Nije nužno da sami napravite pogrešku kako biste nešto načuli. Uštedite si vrijeme i učite na tuđim pogreškama.

Bez obzira što vrlo često nije lako i ugodno shvatite to kao priliku za osobni napredak i učenje.

(profitiraj.hr)