Četvrta međunarodna ljetna škola na IUS: “Učenje iz prošlosti – Bosna i Hercegovina 1995 – 2017: (Ne)naučene lekcije?”

U ponedeljak 03.07.2017. godine sa početkom u 14:00 sati održat će se ceremonija otvaranja četvrte međunarodne ljetne škole "Učenje iz prošlosti – Bosna i Hercegovina 1995 – 2017: (Ne)naučene lekcije?"


IUS slika

Ceremonija otvaranja će se održati u prostorijama Bošnjačkog instituta. Ova ljetna škola teži ka cilju doprinosa u procesu sučeljavanja sa prošlošću, procesima pomirenja i uspostave tranzicijske pravde u Bosni i Hercegovini, kao i u regiji. Škola će sadržavati lekcije koje su (ne)naučene i lekcije o prirodi ponavljanja historijskih procesa.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu promoviše ideju obrazovanja kao osnovnog sredstva pomirenja i posrednika pozitivne društvene promjene u posljeratnoj državi kao što je Bosna i Hercegovina. Stoga, Škola stavlja tačku važnosti na eksperimentalno i refleksivno učenje, međukulturuloško učenje, kao i učenje od akcije kao praktično-pedagoško sredstvo u poslijeratnom kontekstu.

Ljetna škola pruža priliku kako dodiplomskim i diplomskim studentima, tako i istraživačima i profesionalcima da se, bivajući dijelom Škole na kosmopolitskom kampusu u Sarajevu, upoznaju i nauče o ljudima iz različitih država, kultura i akademskih disciplina.

Također, Škola obilježava događaje prisjećajući se i raspravljajući o prošlim zločinima, istovremeno uči i prelazi izvan tragičnih događaja iz prošlosti kako bi se postigao trajni mir u regiji. Osim međunarodno relevantnog sadržaja, Ljetna škola od posebnog je značaja za učesnike koji su zainteresirani za regiju, ali i one koji dolaze iz regije, s obzirom na nedavnu historiju nasilja u ovom dijelu jugoistočne Evrope.

Dopunska važnost same Ljetne škole jeste izgradnja regionalnih kapaciteta u ciljanim područjima stručnjaka i naučnika, koji su u mogućnosti dalje prenijeti svoje znanje i iskustvo svojim društvima i lokalnim zajednicama, navodi se na kraju saopštenja IUS PR Team-a.

(STUDOMAT.ba)