Najbolji studentski smještaj na svijetu: Stoni nogomet, biljar, bazen, roštiljanje na balkonu…

Nedavno je otvoren neboder koji ima sve: prekrasan pogled, teretanu otvorenu 0-24, restorane u blizini i bazen u dvorištu - samo za studente.


Foto: Screenshot via Instagram
Foto: Screenshot via Instagram

Studentski domovi širom svijeta izgledaju različito, ali, većina koju ima nekoliko zajedničkih tačaka: na malo prostora nalazi se mnogo studenata. I dok su naši domaći domovi i studentske sobe podosta skromne, stanovnici 23-spratnog nebodera “The Henry”, izgrađenog u Tampi na američkoj Floridi, zasigurno imaju jedan od najboljih studentskih smještaja na svijetu.

Sve je pri ruci i ne moram imati auto, rekla je Elli Weinberg, studentica koja se sunčala na rubu bazena koji se nalazi na 18. spratu nebodera, prenosi Moj Faks.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Možete hodati svuda, nadovezala se Lillie Cunha.

No, to nisu govorili neki digitalni nomadi ili mladi zaposleni ljudi, već studenti obližnjeg Univerziteta u Tampi. Živjeti u ovom prostoru definitivno se razlikuje od stanovanja u klasičnom studentskom domu.

Mi ovo zovemo studentskim stanovanjem, rekao je Greg Miller, jedan od vlasnika i razvojnih partnera The Henryja. – Teško da se ovo može nazvati ‘samo’ studentskim domom.

8898f tampa3FIN
Foto: screenshot via Instagram@thehenrytampa

Školarina oko 50 hiljada KM

Henryjem upravlja Peak Campus, firma koja nadgleda najviše univerzitetskih objekata: od Univerziteta Connecticut do Texas A&M. Za Univerzitet u Tampi godišnja školarina za redovne studente iznosi oko 29.162 američka dolara , bez naknada, knjiga ili smještaja, a sa svim spomenutim cijena je oko 44.464 dolara.

Henry je čak i na stranicama Univerziteta prepoznat kao najbolji izbor za život studenata izvan kampusa. Iako univerzitet ne upravlja ovom nekretninom, studenti koji traže smještaj izvan kampusa većinom upućuju molbe na ovu adresu.

40a6c tampaFIN
Foto: screenshot via Instagram@thehenrytampa

Roštilj, biljar, učionica, stoni nogomet…

U sklopu smještaja studenti imaju i usluge prijevoza do obližnjeg kampusa, iako većina ipak bira 10-minutnu šetnju preko mosta.

Unutar same zgrade, koja se zove “Student Living Elevated” nalazi se recepcija s predvorjem u pomno biranim bojama – crvenoj i crnoj – bojama njihovog univerzitetskog sportskog kluba “Spartanaca”. Također, u predvorju se nalazi trgovina.

U sklopu zgrade nalazi se i teretana koja radi od 0 do 24, veliki balkon na osmom spratu s nekoliko roštilja i prostorom za igre i klupsku sobu s televizijama velikih ekrana i igraćim stanicama, a tu su i stoni nogomet i biljar.

The Henry trenutno prima 537 studenata, a postoje i zajedničke učionice koje su posebno zvučno izolirane kako bi studenti imali mira dok uče. Kao da to nije dosta, ima mjesta i za druženje, a u liftu im se na ekranima svakodnevno prikazuju sažeci rasporeda i događaja na univerzitetu.

Svih 188 apartmana koji su na usluzi studentima opremljeni su mašinama za veš, sušilicama i mašinom za suđe. To je jedna osoba po spavaćoj sobi, a za razliku od tradicionalnih stanova, najam se plaća po krevetu, a ne po apartmanu.

48eee tampa2FIN
Foto: screenshot via Instagram@thehenrytampa

Mjesečni najam od 1000 pa do 2000 dolara

The Henry ima nekoliko dostupnih opcija – od jednokrevetnih soba s jednim kupatilom pa sve do četverosobnog apartmana s četiri kupatila, stoga i cijene variraju. Od najmanjeg apartmana od oko 40-ak metara kvadratnih, pa sve do apartmana koji se prostiru na 124 metra kvadratna, stoga mjesečni najam počinje od 1049 američkih dolara pa sve do 1999 dolara.

U tu su cijenu uključene sve režije osim struje, budući da neki koriste puno više energije od nekog drugog.

Dopušteni su kućni ljubimci

Ako se svi stanari u apartmanu slože, studenti mogu dovesti i svoje pse kako bi živjeli s njima. Trenutno u Henryju obitava oko desetak pasa, za koje su postavljenje i posudice za vodu u predvorju, a tamo živi i nekoliko mačaka.