Najbolji i najgori načini učenja – provjerite koji metod vi koristite!

Da li ste znali da su istraživanja pokazala da su najčešće korištene tehnike učenja upravo i one koje su okarakterisane kao najgore?


ucenje

Pet psihologa udružilo se u istraživanju koje je obuhvatilo 10 najpopularnijih taktika učenja. Pogledajte šta su zaključili!

Najgore metode učenja

Najveće iznenađenje na ovoj listi najvjerovatnije predstavlja tehnika podvlačenja koja je najzastupljenija kod studenata, ali i okarakterisana kao jedna od gorih metoda. Ukoliko ste nezadovoljni ocjenom na prethodnim ispitima, možete da okrivite šarene markere kojima podvlačite tekst u vašim knjigama i skriptama, kao i ponovno iščitavanje jer su po ispitivanju psihologa upravo ovo najgore tehnike učenja, piše studentskizivot.com.

U objašnjenju ovog otkrića stoji da podvlačenje može da oduzme značajnu količinu vremena. Možete da izgubite fokus i razmišljate, na primjer, o tome šta planirate da radite kada položite ispit, umjesto da se fokusirate na gradivo.

Pored ove dvije, još jedna tehnika se izdvojila kao najgora, a to je zapisivanje. Iako ovaj metod preporučuju brojni stručnjaci, ključ je u tome da mnogi ne znaju kako pravilno da koriste takav način učenja i iz tog razloga može da predstavlja gubljenje vremena.

Najbolje metode učenja

Nasuprot metodama koje su okarakterisane kao najgore, najbolje metode nisu široko poznate među studentima. Tu spada dijeljenje perioda učenja na više kraćih umjesto jednog maratonskog učenja, kao i korištenje fleš kartica i probnih testova.

Većina studenata uči bez prestanka par dana pred ispit, ali im se te informacije ne zadržavaju dugo u memoriji. Ukoliko podijelite period učenja na više dijelova, pripremanje za sljedeći ispit ćete učiniti mnogo lakšim. Vježbanje na probnim testovima, može da pomogne u provjeri vašeg znanja, a fleš kartice možete koristiti i online putem sajtova Quizlet, StudyBlue and FlashCardMachine.

Ostale metode

Pored najboljih i najgorih metoda učenja, psiholozi su otkrili i ostale metode koje možete da isprobate, kao što je zamišljanje slika na osnovu pročitanog teksta, kao i postavljanje pitanja – ZAŠTO? prilikom učenja i detaljnog objašnjenja svake lekcije samom sebi prilikom ponavljanja. Ove tehnike se nisu pokazale kao loše, ali nisu svrstane ni u previše efikasne.

Pokušajte da isprobate neku od preporučenih metoda ili da odustanete na neko vrijeme od omiljenih koje su okarakterisane kao loše. Jedno je sigurno da, ukoliko imate dobar plan i motivaciju, bilo koja od ovih tehnika će vam pomoći da sljedeći ispitni rok ispunite sve vaše ciljeve!