Nagrada “lošim studentima”? Omogućavanje prenosa četiri ispita je medvjeđa usluga

Ministar kaže da su morali odobriti prenos 4 predmeta jer bi studenti iskoristili pritisak da ponovo bezuslovno pređu.


barakovic
Foto: Faktor

Izmjene Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, iako su bile prilika za značajne promjene u ovoj oblasti, kao i prilika za rješavanja temeljnih problema studenata i nastave na fakultetima, pogodovale su lošim studentima. Prema posljednjim izmjenama, studentima je omogućeno da umjesto dosadašnja dva, u narednu godinu prenesu četiri ispita.

Kriva je platforma?

Ovo je bio jedan od osnovnih uslova studenata, zbog kojih je Studentski parlament Univerziteta u Tuzli organizovao i proteste, koji su kasnije zabranjeni. Profesor na Pravnom fakultetu Boris Krešić, koji je prekjučer u Skupštini TK-a glasao za ove promjene, smatra da ovo neće biti usluga studentima, ali da je produkt odluka iz prošle godine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Ovo je posljedica prošlogodišnje odluke Senata, kada je odobren bezuslovan prelaz. I onda ste imali studente koji su prenijeli sve predmete, dočekalo ih je 60 ECTS bodova da moraju ostvariti za godinu, uz to je bila pandemija, moramo priznati da nismo imali ni online nastavu na kvalitetnoj platformi i ovo je bilo gotovo očekivano. Dugoročno ovo nije dobro, ali suštinski, studentima će ovo, nakon što su imali bezuslovan prelaz, biti i otežavajuća okolnost. Slušat će predavanja o, recimo, korjenovanju, a neće znati množenje i dijeljenje, kazao je prof. Krešić za Oslobođenje.

Kantonalni ministar obrazovanja Elvis Baraković kaže kako je ovo bolja opcija od one prošlogodišnje, a koju su studenti pritiscima mogli ostvariti. Pedagoški, smatra da ovo nije dobra odluka, ali da je politički bila nužna.

– Mi smo ovim izmjenama, praktično, poništili izmjene od prošle godine, kada je omogućeno Senatu da donese odluku o bezuslovnom prelasku, što je Senat i učinio. Da sad nismo izmijenili, realno je da bi studenti pritisak iskoristili da ponovo bezuslovno pređu. Pedagoški smatram da ovo nije dobro niti da je usluga studentima, ali smatram i da će je malo studenata koristiti. Činjenica je da studenti viših godina moraju ispolagati sve ispite, čak i one koje su prenijeli tokom bezuslovnog prelaska, da bi mogli prenijeti četiri iz prethodne godine, kazao je ministar Baraković.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Vedad Pašić smatra da je odluka opravdana, prvenstveno zbog činjenice da se na Univerzitetu u Tuzli tokom pandemije nije mogla organizovati kvalitetna nastava na online platformi, zbog čega je brojnim studentima otežano studiranje.

– Kao neko ko je svakog dana u kontaktu sa studentima, smatram da je to opravdano, uz to da je ipak treba Senat donositi, jer time se ne bi zadiralo u autonomiju visokoškolske ustanove. Da imamo opciju da to uradimo, a ne zakonsku obavezu, kazao je Pašić.

Na jednoj od godina Farmaceutskog fakulteta studiraju 133 studenta, a samo ih je 14 prešlo u narednu.

Profesor i poslanik Krešić je kazao i to kako su studenti svoj očito veliki uticaj mogli usmjeriti u druge ciljeve, a ne u nagrađivanje onih koji nisu izvršili obaveze.

– Krivo mi je što zahtjevi studenata nisu išli u pravcu da se nagrade dobri studenti, recimo, oni koji su očistili godinu da se oslobode plaćanja participacije ili da se na drugi način nagrade. Takvih studenata imamo, da im se da nekakav podstrek da brže završe studij, ali mi živimo u takvoj državi da smo uvijek okrenuti prema onima koji ne ispunjavaju obaveze. Mada, u konačnici smatram da, koliko god to tako djelovalo, nismo učinili uslugu studentima, dodao je Krešić, piše Oslobodjenje.ba.