Izdavanje diplome na Univerzitetu u Sarajevu košta čak 231 KM

Vlada utvrđuje iznos upisnine i drugih uplata koje nisu školarine, a koje su studenti obavezni plaćati.


Azra Kerić piše kako je po završetku prvog ciklusa studija morala platiti čak 231 KM za dobijanje diplome.

Advertisements

Ove godine završila sam prvi ciklus studija i da bih dobila diplomu nije bilo dovoljno učiti, redovno polagati i na kraju i položiti ukupno 36 predmeta – moram je i platiti čak 231 KM. Studirala sam na državnom fakultetu, redovno i na budžetu, da bih na kraju studija bila primorana platiti 231 KM printanje 3 lista A4 formata i izradu diplome na 2 jezika na koja smo i slušali nastavu, piše Azra Kerić za Karike.

Advertisements
Foto: Karike.ba

Ko je nadležan?

Za visoko obrazovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine nadležne su kantonalne vlade.

Prema odgovoru Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu, „Vlada utvrđuje iznos upisnine i drugih uplata koje nisu školarine, a koje su studenti obavezni plaćati“, a Univerzitet ne može samostalno, bez saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo, mijenjati iznose troškova.

 – Iz Službe kažu da Univerzitet do sada nije zaprimio inicijativu studenata/ica i akademskog osoblja za ukidanje ili smanjenje ovih troškova. Iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) nisam dobila odgovor na pitanje da li se nekada pokretala inicijativa i/ili da li se išta trenutno priprema za ukidanje ovih troškova, kao ni da li su se obraćali Kantonu Sarajevo s pitanjem čime se opravdaju enormni iznosi štampanja diplome i izdavanja uvjerenja.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!