Izdavanje diplome na Univerzitetu u Sarajevu košta čak 231 KM

Vlada utvrđuje iznos upisnine i drugih uplata koje nisu školarine, a koje su studenti obavezni plaćati.


11384 F 1 sarajevo university building 2000x1200 1

Azra Kerić piše kako je po završetku prvog ciklusa studija morala platiti čak 231 KM za dobijanje diplome.

Ove godine završila sam prvi ciklus studija i da bih dobila diplomu nije bilo dovoljno učiti, redovno polagati i na kraju i položiti ukupno 36 predmeta – moram je i platiti čak 231 KM. Studirala sam na državnom fakultetu, redovno i na budžetu, da bih na kraju studija bila primorana platiti 231 KM printanje 3 lista A4 formata i izradu diplome na 2 jezika na koja smo i slušali nastavu, piše Azra Kerić za Karike.

Foto: Karike.ba

Ko je nadležan?

Za visoko obrazovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine nadležne su kantonalne vlade.

Prema odgovoru Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu, „Vlada utvrđuje iznos upisnine i drugih uplata koje nisu školarine, a koje su studenti obavezni plaćati“, a Univerzitet ne može samostalno, bez saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo, mijenjati iznose troškova.

 – Iz Službe kažu da Univerzitet do sada nije zaprimio inicijativu studenata/ica i akademskog osoblja za ukidanje ili smanjenje ovih troškova. Iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) nisam dobila odgovor na pitanje da li se nekada pokretala inicijativa i/ili da li se išta trenutno priprema za ukidanje ovih troškova, kao ni da li su se obraćali Kantonu Sarajevo s pitanjem čime se opravdaju enormni iznosi štampanja diplome i izdavanja uvjerenja.