Na ovom fakultetu možete biti izbačeni zbog kolutanja očima i mrkog lica

Studenti s fakulteta mogu biti izbačeni zbog različitih razloga. Neki od njih su fizički obračun, plagiranje ili jako nedolično ponašanje, a na jednom američkom sveučilištu otišli su korak dalje. Naime, ondje postoji pravilo da se studente može izbaciti s faksa ako je student 'zločest' i ako radi 'zločeste face', što ukratko znači zbog kolutanja očima ili mrštenja, odnosno, mrkog izraz na licu.


912901127225633

Univerzitet Montana Western ima pravilo (iliti politiku) da studente može izbaciti s fakulteta ako student ima ‘mean facial expressions’. Dakle, ako se namrštite i nemate osmijeh od uha do uha – letite s fakulteta. Okej, možda se ne morate stalno smiješiti kako vas ne bi izbacili, ali se ne smijete baš ni namrštiti, piše Moj faks.

“Dok rasprave na fakultetu mogu odvijati na ‘strastveni’ način, nikada ne smiju postati zlobne, gadne ili osvetoljubive. To se odnosi na govor, pismo, mailove, geste te izraze lica.”, stoji u pravilniku fakulteta. Na kraju pravilnika piše da ako se neka od točaka prekrši (što je ujedno i ova spomenuta točka s mrkim izrazima lica), student može biti izbačen s fakulteta ako su tu prisutni i drugi čimbenici dovoljni za isključenje sa studija. U te čimbenike spada općenito ponašanje studenta, njegovo ponašanje u prošlosti te priroda uvrede i posljedice koje je uvreda imala.

Zaklada za individualna prava u obrazovanju (Foundation for Individual Rights in Education) izričito je protiv takve politike i pravila na Univerzitetu Montana Western. Oni upozoravaju da je ono što netko smatra neciviliziranim, ili kako to na ovom univerzitetu nazivaju, “zločestim”, sasvim individualno. Primjerice, nekome može biti uvreda kada mu druga osoba kaže da je mršav, a nekom drugom to uopće nije uvreda. K tome, uvredom se onda može smatrati i objava na društvenim mrežama koja upozorava na loš rad fakultetskog osoblja, administracije itd. pa student može biti izbačen.

Sve je popularniji izraz ‘resting face’ koji označava lice bez previše emocija koje izgleda kao da je mrko, ali to ne znači da je osoba “zločesta” pa bi se po pravilniku ovog fakulteta mogao izbaciti i student s takvim izrazom lica. Jasno je da nitko ne voli “zločeste” ljude, ali opet s druge strane, je li moguće da bi nekog studenta izbacili s fakulteta zbog njegovog izraza lica? Malo teško za povjerovati, ali svakako je zanimljivo vidjeti kakvi sve suludi pravilnici postoje.

(STUDOMAT.ba)