Na današnji dan: 1982. godine otvoren stadion današnjeg Bordo tima

Fudbalski klub Sarajevo sve domaće utakmice igra na najvećem stadionu u Bosni i Hercegovini, Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović - Hase. S pravom nazvan hramom sporta, stadion Asim Ferhatović - Hase je postao sportski bastion na kome su postavljeni temelji vrhunskog sporta u BiH, a i u tadašnjoj Jugoslaviji.


Olimpijski stadion Asim Ferhatović – Hase, poznatiji kao stadion Koševo je višenamjenski stadion u Sarajevu. Izgrađen je 1947. godine u periodu poslije Drugog svjetskog rata, na području koševske doline gdje su se prostirali predjeli zvani Čurčića Vila i Pionirska Dolina. U samoj izgradnji stadiona učestvovale su tadašnje omladinske radne brigade grada, ali i iz cijele tadašnje države. Za tadašnje doba grad dobija veleljepno izdanje na kome će se moći održavati sportske priredbe najvišeg ranga.

Vječiti gradski derbi Sarajeva i Želje je događaj koji promijeni sliku glavnog grada na nekoliko dana. Tada se, bez obzira na vrijeme u kojem tavorimo, zbijaju urnebesne šale, padaju ozbiljne i neozbiljne opklade, a čak i oni ‘operisani od fudbala’ u danima oko vječitog sarajevskog derbija imaju nešto za reći.

Foto: Adis Avdić

Prvi derbi Želje i Sarajeva je odigran 12. augusta 1954. godine. Željo je tog ljeta ponovno ušao u Prvu jugoslavensku ligu, a prvi susret sa Sarajevom je, pred oko 5.000 gledalaca, igrao u okviru drugog kola Kupa Jugoslavije. U sjajnoj utakmici, FK Sarajevo je na Grbavici savladalo FK Željezničar rezultatom 5:2. Igrač utakmice je bio Dobrislav Živkov, koji je tada postigao tri gola.

Na stadionu su odigrane značajne i velike utakmice kako sarajevskih prvoligaša FK Sarajevo i FK Željezničar tako i tadašnje reprezentacije Jugoslavije i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Na stadionu su gostovali veliki fudbalski timovi kao što su Manchester United, Real Madrid, Hamburger, Derby County, Bologna, Inter, Santos….

Sam stadion je doživio mnoge nadogradnje i rekonstrukcije a najveća je bila pred održavanje XIV zimskih olimpijskih igara u februaru 1984. godine. U julu 2004. godine na stadionu Asim Ferhatović – Hase su opet počeli radovi na njegovoj rekonstrukciji i poboljšanju u cilju dobijanja licence od UEFA-e za odigravanje evropskih utakmica.

Danas stadion koristi FK Sarajevo i to je najveći stadion u Bosni i Hercegovini. Posjeduje 35.630 sjedećih mjesta.

Rekordan broj gledalaca koji su pratili duel Željezničara i Sarajeva dogodio se 10. marta 1982. godine na otvaranju Olimpijskog stadiona Koševo, kada je na tribinama bilo 55.000, a tada je Bordo tim slavio sa 2:1.

Derbiji su utakmice za koje se živi, bilo da ste u njih uključeni kao sudionik ili kao navijač. Ostatak sezone apsolutno pada u sjenu kada se približi vrijeme odigravanja utakmice svih utakmica. Otkad je počeo da se odigrava vječiti derbi, Sarajevo živi za svoje bordo i plave, a i oni za njega. Ako gostujete u ovom gradu, pitajte bilo koga na ulici, u prodavnici ili kafani, svako ima neku svoju priču o danima vječitog derbija. Bez obzira da li i danas prate dešavanja u onome što se na domaćim stadionima predstavlja kao fudbalska igra, svako će imati barem neko sjećanje, makar iz djetinjstva, na ovaj sarajevski praznik – vječiti sarajevski derbi.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić
Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X