Na današnji dan: 1982. godine otvoren stadion današnjeg Bordo tima

Fudbalski klub Sarajevo sve domaće utakmice igra na najvećem stadionu u Bosni i Hercegovini, Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović - Hase. S pravom nazvan hramom sporta, stadion Asim Ferhatović - Hase je postao sportski bastion na kome su postavljeni temelji vrhunskog sporta u BiH, a i u tadašnjoj Jugoslaviji.


kosevo

Olimpijski stadion Asim Ferhatović – Hase, poznatiji kao stadion Koševo je višenamjenski stadion u Sarajevu. Izgrađen je 1947. godine u periodu poslije Drugog svjetskog rata, na području koševske doline gdje su se prostirali predjeli zvani Čurčića Vila i Pionirska Dolina. U samoj izgradnji stadiona učestvovale su tadašnje omladinske radne brigade grada, ali i iz cijele tadašnje države. Za tadašnje doba grad dobija veleljepno izdanje na kome će se moći održavati sportske priredbe najvišeg ranga.

Vječiti gradski derbi Sarajeva i Želje je događaj koji promijeni sliku glavnog grada na nekoliko dana. Tada se, bez obzira na vrijeme u kojem tavorimo, zbijaju urnebesne šale, padaju ozbiljne i neozbiljne opklade, a čak i oni ‘operisani od fudbala’ u danima oko vječitog sarajevskog derbija imaju nešto za reći.

Adis Avdic
Foto: Adis Avdić

Prvi derbi Želje i Sarajeva je odigran 12. augusta 1954. godine. Željo je tog ljeta ponovno ušao u Prvu jugoslavensku ligu, a prvi susret sa Sarajevom je, pred oko 5.000 gledalaca, igrao u okviru drugog kola Kupa Jugoslavije. U sjajnoj utakmici, FK Sarajevo je na Grbavici savladalo FK Željezničar rezultatom 5:2. Igrač utakmice je bio Dobrislav Živkov, koji je tada postigao tri gola.

Na stadionu su odigrane značajne i velike utakmice kako sarajevskih prvoligaša FK Sarajevo i FK Željezničar tako i tadašnje reprezentacije Jugoslavije i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Na stadionu su gostovali veliki fudbalski timovi kao što su Manchester United, Real Madrid, Hamburger, Derby County, Bologna, Inter, Santos….

Sam stadion je doživio mnoge nadogradnje i rekonstrukcije a najveća je bila pred održavanje XIV zimskih olimpijskih igara u februaru 1984. godine. U julu 2004. godine na stadionu Asim Ferhatović – Hase su opet počeli radovi na njegovoj rekonstrukciji i poboljšanju u cilju dobijanja licence od UEFA-e za odigravanje evropskih utakmica.

Danas stadion koristi FK Sarajevo i to je najveći stadion u Bosni i Hercegovini. Posjeduje 35.630 sjedećih mjesta.

Rekordan broj gledalaca koji su pratili duel Željezničara i Sarajeva dogodio se 10. marta 1982. godine na otvaranju Olimpijskog stadiona Koševo, kada je na tribinama bilo 55.000, a tada je Bordo tim slavio sa 2:1.

sarajevo derby 1

Derbiji su utakmice za koje se živi, bilo da ste u njih uključeni kao sudionik ili kao navijač. Ostatak sezone apsolutno pada u sjenu kada se približi vrijeme odigravanja utakmice svih utakmica. Otkad je počeo da se odigrava vječiti derbi, Sarajevo živi za svoje bordo i plave, a i oni za njega. Ako gostujete u ovom gradu, pitajte bilo koga na ulici, u prodavnici ili kafani, svako ima neku svoju priču o danima vječitog derbija. Bez obzira da li i danas prate dešavanja u onome što se na domaćim stadionima predstavlja kao fudbalska igra, svako će imati barem neko sjećanje, makar iz djetinjstva, na ovaj sarajevski praznik – vječiti sarajevski derbi.

(STUDOMAT.ba)