Bibliotekarka i umjetnica napravila malu biblioteku unutar 110 godina starog stabla

Iako živimo u umreženom svijetu, sa pristupom tolikom izvoru informacija pomoću samo nekoliko klikova, ima još uvijek nešto tako magično i važno – u knjigama. Mogućnost da uronite u literarno znanje i polako i studiozno čitate, nasuprot iskušenju da klizite i skrolujete, i dalje ima onaj poseban šarm i pomaže savladavanju tako bitnih vještina, poput kritičkog razmišljanja i empatije, što danas poprilično nedostaje cjelokupnom društvu.


dead tree little free library sharalee armitage howard 29

Neprofitna orgaizacija Little Free Library pomaže da naša ljubav prema knjigama i dalje živi, tako što “inspiriše na ljubav prema čitanju, izgradnji zajedništva i podstiče kreativnost razmjenom knjiga u zajednicama širom svijeta.”

Takve male biblioteke niču svuda, i već ih ima više od 75.000 u 88 država. Ipak, najzanimljivija je ona koju je napravila jedna porodica u Ajdahu. Šarli Armitaž Hauard (Sharalee Armitage Howard), bibliotekarka, umjetnica i bivši knjiovezac, je odlučila da će stablo staro 110 godina, umjesto da ga iskopaju i unište, poslužiti kao mala biblioteka.

Stablo je izdubljeno, te je natkriveno, sa sve ugodnim interijerom i osvjetljenjem koje mu zaista daje bajkovit izgled jedne od najljepših biblioteka koje smo ikada vidjeli.

Prosudite sami. I ne zaboravite odabrati neku knjigu koju želite u narednom periodu da pročitate.

(STUDOMAT.ba)