Dan Zemlje: Deset fascinantnih činjenica o našoj planeti

Međunarodni dan Zemlje slavi se svakog 22. aprila.


Planeta Zemlja
Ilustracija: STUDOMAT

Datum koji su odabrale Ujedinjene nacije u čast naše planete podsjetnik je na događaje od 22. aprila 1970. godine, kad je 20 miliona ljudi izašlo na ulice gradova u Sjedinjenim Američkim Državama da bi protestovalo zbog štete koju životnoj sredini nanose ljudske aktivnosti.

Za ovaj Dan Zemlje, pročitajmo neke fascinantne činjenice o planeti koju nazivamo domom.

1. Zemlja nije savršena lopta

Naša planeta najčešće se predstavlja kao savršena lopta, ali to nije njen tačan oblik. Zemlja je spljoštena na polovima, tako da se njen oblik preciznije definiše kao “spljošteni sferoid”.

Kao i u slučaju drugih planeta, efekat gravitacije i centrifugalne sile koji proizvodi rotacija na njenoj osovini dovodi do spljoštavanja polova i ekvatorijalnog širenja. Stoga je prečnik Zemlje na ekvatoru oko 43 kilometra veći od prečnika od jednog pola do drugog.

2. Voda pokriva više od 70 posto Zemlje

Na Zemlji, voda može da se nađe u čvrstom, tečnom i gasovitom stanju. Štaviše, ona prekriva tri četvrtine Zemljine površine u obliku glečera, močvara, jezera, rijeka, mora i okeana. Oko 97 posto sve vode na planeti nalazi se u obliku slane vode u okeanima.

3. Svemir počinje oko 100 kilometara iznad Zemlje

Granica između atmosfere i svemira poznata je kao Karmanova linija, koja se nalazi na 100 kilometara nadmorske visine. Oko 75 posto atmosferske mase može da se nađe u prvih 11 kilometara nadmorske visine.

Kako možemo sačuvati prirodu i zaštititi okoliš?

4. Zemlja ima gvozdeno jezgro

Zemlja je najgušća i peta po veličini planeta u sunčevom sistemu. Vjeruje se da je najdublji unutrašnji dio Zemlje čvrsta lopta poluprečnika od oko 1.200 kilometara. Uglavnom se sastoji od gvožđa, koje, procenjuje se, čini 85 posto njene težine, i nikla, koji čini oko 10 posto jezgra.

5. Zemlja je jedina poznata planeta na kojoj postoji život

Zemlja je jedino astronomsko tijelo u univerzumu na kojem smo uspjeli da potvrdimo postojanje života. Trenutno ima oko 1,2 miliona popisanih životinjskih vrsta, mada se smatra da je to samo mali procenat ukupnog broja.

Naučnici su 2011. godine procijenili da prirodni svijet sadrži ukupno oko 8,7 miliona vrsta. Zemlja je nastala pre oko 4,5 milijardi godina i fizička svojstva Zemlje, njena geološka historija i orbita, omogućili su postojanje života milionima godina.

6. Gravitacija nije jednaka svuda na Zemlji

Budući da naša planeta nije savršena lopta i, uz to, njena masa nije raspoređena na savršeno homogen način, postoje varijacije u snazi njenog gravitacionog polja.

Dakle, na primjer, kako se krećemo od ekvatora ka polovima, jačina gravitacionog polja postepeno se povećava, mada je za ljude ta razlika neosjetna.

7. Zemlja je planeta ekstrema

Naša planeta je prepuna naglašenih suprotnosti. Zbog raznolikosti njenih geografskih oblasti i klima, skoro svaki region ima vlastite specifičnosti. Razni su kandidati za najvreliju tačku na Zemlji, ali mjesto na kojem je zabilježena najviša temperatura svih vremena je Dolina smrti u SAD, gdje je 10. jula 1913. živa u termometru dostigla 56,7 stepeni Celzijusa.

Na drugom ekstremu je Antarktik. U stanici Vostok 31. jula 1983, mjerni instrumenti pali su na -89,2 stepeni Celzijusa.

8. Najveći živi organizam na Zemlji

Veliki koraljni greben, uz obalu Australije, najveća je tvorevina na planeti sačinjena od živih organizama, do te mjere da je jedina koja se vidi iz svemira. Prostire se na više od 2.000 kilometara i dom je više hiljada morskih vrsta. UNESCO ga je 1981. godine proglasio mjestom Svjetske baštine.

9. Zemlja je jedina planeta u sunčevom sistemu sa aktivnim tektonskim pločama

Zbog kretanja ovih ploča, površina naše planete neprestano se mijenja. Ploče su zaslužne i za formiranje planina, seizmičke aktivnosti i rad vulkana. Ciklus ovih ploča takođe igra ključnu ulogu u regulisanju Zemljine temperature, doprinoseći recikliranju gasova efekta staklene bašte kao što su ugljen dioksid, kao i stalnim obnovama okeanskog dna.

10. Zemlja ima zaštitni omotač

Zemljino magnetno polje služi kao štit od sunčevog neprestanog bombardovanja visokoenergetskim česticama. Ovo polje prostire se od unutrašnjeg jezgra Zemlje do granice na kojoj se ona sreće sa solarnim vjetrovima. Između ostalog, magnetno polje pomaže nekim životinjama da se ne izgube (pomaže i nama ukoliko koristimo kompas), piše BBC.