Muzika povećava produktivnost u radnoj sredini

Bilo da je riječ o učenju ili obavljanju određenih poslova u radnoj sredini, ljudi imaju mnogo problema prilikom koncentracije i postizanja određene tražene produktivnosti. Srećom, muzika nam u tome može mnogo pomoći.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Studije rađene na Birmingham Univerzitetu u Engleskoj pokazuju da je muzika učinkovita u povećanju efikasnosti prilikom određenih procesa koji se ponavljaju – na primjer, ako je vaš zadatak provjeravanje e-mailova ili popunjavanje određenih proračunskih tablica, uz muziku ćete taj zadatak mnogo prije obaviti.

Ali kada je riječ o zadacima koji zahtijevaju veću aktivnost mozga, pronalazak savršene muzičke liste nije tako jednostavan. Srećom, imamo nauku da nam pomogne u tome. Na temelju nekih saznanja koje imamo o muzici i kako muzika utječe na našu produktivnost, sačinjena je sljedeća lista muzike koja bi se trebala puštati u cilju povećanja vlastite produktivnosti na poslu ili tokom učenja:

Muzika sa zvukovima iz prirode

Istraživači sa Rensselaer Polytechnic Instituta nedavno su otkrili da slušanjem muzike sa zvukovima iz prirode možemo povećati naše raspoloženje i fokus. Zvukovi prirode mogu prikriti razumljiv govor, baš kao i bijeli šum koji istovremeno poboljšava kognitivno funkcionisanje, optimizirajući sposobnost koncentracije i povećavajući ukupno zadovoljstvo radnika.

Muzika u kojoj uživate

Slušanjem muzike koju volite osjećate se bolje. Teresa Lesiuk, asistent profesor u programu muzičke terapije na Miami Univerzitetu došla je do zaključka da lični izbor muzike koju ćemo slušati je veoma bitan, posebno kod onih osoba koje nisu pretjerano vješte u obavljanju njihovih poslova.

Učesnici njenih proučavanja koji su slušali muziku u kojoj uživaju, svoje zadatke su brže obavljali u odnosu na grupu učesnika koji nisu slušali muziku. „Kada ste pod stresom, možete donijeti dosta nepromišljenih odluka, jer imate vrlo uzak fokus vaše pažnje. Kada ste u pozitivnom raspoloženju, u mogućnosti ste da razmislite o više opcija i da donesete mnogo bolje odluke za vas i vašu okolinu.“, izjavila je za New York Times.

Muzika koju „ne registrujete“

Različita istraživanja ukazuju da bi muzika koju „ne registrujete“ mogla biti najbolja opcija za povećanje produktivnosti. Istraživači sa Fu Jen Catholic Univerziteta u Xinzhuang City u Tajvanu, proučavali su kako sklonost prema određenom tipu muzike utječe na koncentraciju osoba koji je slušaju. Ustanovili su da kada zaposleni čuju muziku koju izuzetno vole ili koju nikako ne vole, ta muzika ih ometa u njihovom radu. Zaključak je da je najbolja muzika koja povećava vašu produktivnost na poslu muzika koju vaš mozak „ne registruje“ i koju smatra „nebitnom“.

Muzika bez teksta

Riječi odvlače pažnju. Prema istraživanju stručnjaka sa Cambridge Sound Management katedre na Cambridge Univerzitetu, buka na radnom mjestu nije kriva kada je u pitanju produktivnost zaposlenika. Problem je u tome što naš fokus prelazi sa posla kojeg radimo na pokušavanje razumijevanja riječi koje dolaze iz naše okoline. Prema studijama iz 2008. godine sa Cambridge Univerziteta, razgovori na radnom mjestu ometaju oko 48% zaposlenih.

Upravo zbog toga, došlo se do zaključka da na isti način i slušanje muzike sa tekstom odvlači vašu pažnju na riječi koje se spominju u toj pjesmi, pa je stoga mnogo bolje birati muziku koja nema tekst i uz pomoć koje ćete imati mnogo veći fokus na posao kojim se bavite u tom trenutku.

Muzika sa specifičnim tempom

Muzika sa specifičnom tempom može imati različite efekte na vaše raspoloženje. Jedna studija kanadskih istraživača otkrila je da je grupa studenata koji su radili IQ test imala bolje rezultate na testu tokom slušanja muzike sa promjenjivim tempom. Ako vaš posao zahtijeva da budete optimista, slušajte muziku koja ima tempo koji vas navodi na optimizam. Barokna muzika je popularan izbor za mnoge koji žele svoj posao da urade na što bolji način.

U maloj studiji istraživača sa Maryland Univerziteta u Baltimoru, Harbour bolnice u Baltimoru i Pennsylvania Univerziteta u Philadelphiji, radiolozi su proučavali poboljšanja u svome radu i raspoloženju tokom slušanja barokne muzike.

Druga studija istraživača iz Malezije pokazala je da su ispitanici prijavili drastično smanjenje osjećaja stresa i povećan osjećaj fizičke relaksacije tokom slušanja muzike koja je imala oko 60 taktova u minuti. U smislu klasične muzike, taj tempo se naziva „Larghetto“ koji se prevodi kao nešto ne tako brzo, ili čak usporeno.

(Mentor.ba)