Moguće je: Kako da zavolite učenje?

Koliko god se ovo činilo nemoguće, učenje je ipak moguće zavoljeti.


Mnogi studenti izbjegavaju učenje. Međutim, to ne znači da učenje ne možete učiniti zanimljivim. Evo kako to da učinite:

Advertisements

1. Stvorite sebi ugođaj

Vrijeme je za šoping – Posjetite knjižaru i kupite sveske sa koricama koje vam se dopadaju. Kupite hemijske olovke u boji, markere i naljepnice za učenje. Kupite sve što mislite da vam treba i što će vas motivisati da učite.

Spremite sobu – Moguće je da vas prljava soba ne inspiriše da učite. Pospremite svoju sobu, a naročito radno mjesto na kom planirate da učite. Kada sve bude uredno i čisto, učenje će vam lakše pasti jer nećete osjećati da morate nešto drugo da uradite prije toga.

Isključite kompjuter i mobilni telefon – Elektronski uređaji će vas samo ometati u učenju. Zaboravite na nalog na Instagramu, vaša budućnost i vaši snovi su važniji.

Pustite ambijentalnu muziku u pozadini – Napravite plejlistu sa muzikom koja u sebi nema riječi kako biste se opustili. Nemojte puštati pjesme jednu po jednu, to će vam odvući pažnju. Naravno, ako vam muzika ne prija, ne morate je slušati, piše edukacija.rs.

Zatvorite vrata – Ne dozvolite da vas spoljna buka dekoncentriše.

2. Naučite da volite učenje

Advertisements

Učite zbog sebe, ne zbog ispita – Mnogi studenti vjeruju da su dobre ocjene jedino što će im obezbijediti posao. To nije tačno. Treba da znate zbog sebe i zbog širenja svog znanja, a ne zbog brojke na papiru.

Nemojte mrziti predmete – Najlakše je zamrziti neki predmet zato što vam je dosadan, nezanimljiv ili djeluje nebitno. Međutim, svaki predmet je važan i ne smijete odustati od njega prije nego što ga razlistate na slojeve.

Razmišljajte o prednostima koje dolaze s dobrim razumijevanjem – Što više znate, više ćete prilika imati u životu i veće ćete šanse imati da se nađete na vrhu.

Koristite pribor u boji – Podvlačite markerima ključne riječi i lijepite naljepnice u boji na važnim mjestima u udžbeniku. To će vam pomoći da se bolje orijentišete, a i učiniće učenje zabavnim.

Užinajte i pijte vodu tokom učenja – Ne dozvolite da vas glad ili žeđ ometaju u učenju.

Učite sa nekim – Ako mislite da će vam to pomoći, učite u društvu. Bićete više motivisani i imat’ ćete podršku za dalje učenje. Naravno, ako će vas prijatelj ometati u učenju, odustanite od te ideje.

Nagradite sebe s vremena na vrijeme – Ovo je jako važno, posebno ako se spremate za neki kontrolni ili ispit. Nagradite sebe tako što ćete otići da se družite sa društvom nakon što naučite određenu lekciju ili tako što ćete pogledati omiljenu TV emisiju.

Ne morate praviti razliku između učenja i zabave. Iskoristite svaki dan da naučite nešto novo, pa makar to bilo i nešto banalno kao što je ime nekog cvjeta ili nova riječ na stranom jeziku. Učenje je svuda oko nas!