Model potpuno besplatnog visokog obrazovanja u Čileu

Zamislite apsolutno besplatne studije za sve studente koje će se finansirati iz budžeta na osnovu podizanja poreza kompanijama. Zvuči kao naučna fantastika?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Zamislite apsolutno besplatne studije za sve studente koje će se finansirati iz budžeta na osnovu podizanja poreza kompanijama. Zvuči kao naučna fantastika? Vjerovali ili ne, Čile je upravo to i sproveo u djelo!

Advertisements

Naime, od marta 2016. godine visoko obrazovanje u Čileu biće besplatno za sve studente, najavio je ministar unutrašnjih poslova Rodrigo Penaililjo, a prenosi portal “Studentski život”.

Čileanski obrazovni sistem je jedan od najskupljih na svijetu i taj problem smatra se zaostavštinom diktatora Augusta Pinočea, čije su reforme uzburkale i znatno poremetile javno obrazovanje, zamjenjujući ga tržišnim modelom koji je privatizovao brojne obrazovne institucije.

Kao posljedica takvih reformi, studenti nisu u mogućnosti da plate školarinu, a oni koji i uspiju da steknu diplomu ne mogu potom da isplate studentske kredite. Razlog zašto je školovanje tako skupo u ovoj zemlji jeste taj što obrazovne institucije u Čileu dobijaju veoma malo finansija iz državnog budžeta. Ne može se poreći da je cjelokupan poredak stvari kao posledicu imao nizak rang čileanskih obrazovnih institucija na svjetskim rang listama. Tako se osnovno obrazovanje ove zemlje nalazi na 119. mestu od ukupno 144 zemlje, dok visoko obrazovanje zauzima 91. mjesto od 117 kada je riječ o prirodnim naukama.

Pitate se kako je moguće od ove negativne slike doći do besplatnog obrazovanja za sve studente? Sve je počelo sa studentima koji se nisu ustručavali da svoje nezadovoljstvo iznesu na ulice tokom demonstracija 2006. godine i takozvane Pingvin revolucije, koja je simbolično dobila ime po tome što su studenti nosili crno-bele uniforme u želji da istaknu da je “obrazovanje ljudsko pravo”. Nakon protesta studenti su izvojevali neke manje pobjede, ali idejni cilj besplatnog obrazovanja nije bio dostignut.

Advertisements

Protesti su eskalirali u maju 2011. godine kada su studenti tokom osam mjeseci držali fakultetske kampuse u blokadi. 800.000 studenata preplavilo je ulice gradova uz podršku 81% stanovništva.

Konačno, ideja besplatnog obrazovanja je odobrena prije nekoliko nedjelja kada je Kongres donio zakon koji je stao na put profitiranju.

Verujete li da nam je Čile pokazao put ka boljem obrazovnom sistemu?

(Studentskizivot.com)