Mladi iz zemalja Zapadnog Balkana odlaze zbog političke nestabilnosti

Ključni razlozi za odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine su ekonomska i politička nestabilnost, nepovjerenje u institucije, nejednaka prava i institucionalna korupcija, zaključeno je tokom trodnevne konferencije “Emigracije mladih iz zemalja Zapadnog Balkana - rješenja kroz politike”.


konferencija NDI 2

Konferencija je okupila lidere i liderice iz svijeta politike iz BiH, Republike Sjeverne Makedonije, Rumunije i Srbije, a domaćin konferencije bio je Nacionalni demokratski institut u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa višestranačkom grupom mladih (Grupa 9) koja je formirana uz podršku NDI-ja, dok je prijatelj konferencije bio Institut za razvoj mladih KULT.

Zaključeno je i da su socijalne politike za mlade, bolje obrazovanje i intenzivnija saradnja sa dijasporom od krucijalne važnosti za kreiranje boljeg ambijenta za život mladih.

Tokom konferencije je predstavljen i nacrt dokumenta koji je izradila Grupa 9, a koji sadrži smjernice ka konkretnim promjenama u oblasti poboljšanja kvalitete života mladih, a koji će uskoro biti upućen i predstavnicima vlasti.

Konferencija Grupa9

Konferencija je održana  od 7. do 9. juna 2019. godine u Hotelu Swissotel u Sarajevu

Gosti konferencije bili su Šefik Džaferović – član Predsjedništva BiH, Eric Nelson – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, zastupnica u Saboru Republike Hrvatske Vesna Pusić te brojni politički predstavnici iz zemalja Zapadnog Balkana.

Odlazak mladih i rješavanje problema ove populacije jedan su od prioriteta rada Grupe “G9”, a konferencija će biti prilika da se razgovara o uzrocima emigracija ali i da se ponude konkretne mjere za poboljšanje trenutnog stanja.

Podatke o odlascima mladih i njihovim motivima prezentovali su predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT iz Sarajeva, nevladine organizacije Srbija 21 iz Beograda i Fondacije Friedrich Ebert sa sjedištem u Sarajevu, a u raspravama će učestvovati i brojni stručnjaci iz različitih oblasti iz BiH i zemalja regiona Zapadnog Balkana.

(STUDOMAT.ba)