Mladi iz cijele BiH pokreću inicijative za našu bolju budućnost

U okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF), Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA provodi projekat „Umjetnost demokratije“.


Volunteers picking trash in park, volunteering

Jedna od aktivnosti omladinskih projektnih timova Kantona Sarajevo, Hercegovačko- neretvanskog kantona, Bosansko- podrinjskog kantona, Republike Srpske, bila je sprovođenje građanskih inicijativa sa željom da budu pokretači društvenih promjena u svojim lokalnim sredinama.

Tim Kantona Sarajevo uputio je građansku inicijativu Općini Stari Grad za čišćenjem deponije smeća u naselju Hrid, koja je veoma blizu turističkih znamenitosti. Tim mladih Hercegovačko- neretvanskog kantona uputio je Gradskom vijeću Grada Mostara inicijativu za izgradnjom adekvatne rasvjete u mostarskom naselju Gorica, koje je velikim dijelom naseljeno djecom kojoj je to svakodnevno jedini put do škole, ali i mjesto za igru. Mladi Bosansko- podrinjskog kantona odlučili su Gradskom vijeću Goražda uputiti inicijativu za izgradnju dječjeg igrališta u goraždanskom naselju Bare. Naš tim iz Republike Srpske odlučio je u Foči pokrenuti građansku inicijativu ugradnje zvučne signalizacije na semaforima, koja bi uveliko olakšala život slijepih i slabovidnih lica ove općine, prenosi mreza-mira.net.

Ovi mladi ljudi su dokaz da mladi mogu biti i jesu pokretači društvenih promjena. Kroz razgovor, istakli su da je važno da se čuje glas mladih ljudi, da se poštuju njihove ideje i zalaganje za njihovo ostvarenje. Onim što su realizirali, mogu zasigurno biti uzor široj društvenoj zajednici- pokretači promjena.

Pri realizaciji ove aktivnosti poštovane su epidemiološke mjere i preporuke.

Ukupno pet omladinskih timova iz Kantona Sarajevo, Hercegovačko– neretvanskog kantona, Bosansko- podrinjskog kantona, Republike Srpske, Grad Pljevlja Crna Gora u narednih mjesec dana aktivno će učestvovati u promovisanju i zagovaranju demokratskih procesa kroz rješavanje konkretnih problema s kojima se susreću mladi. Sveukupni cilj projekta je raditi na osnaživanju mladih za kreativno iskorištavanje vlastitog potencijala za pozitivne društvene promjene uz poticanje na odgovornost, uključivanje u demokratske procese te poštivanja ljudskih prava. Timovi će u saradnji sa voditeljima projekta Udruženjem Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, realizovati brojne informativne, promotivne i zagovaračke aktivnosti.