Mladi će imati mogućnost direktne komunikacije sa donosiocima odluka kroz Savjet za mlade

Mladi u Federaciji BiH mogli bi dobiti novo tijelo koje će zagovarati kvalitetnije programe i politike prema mladima i na koncu doprinijeti kvalitetnijem životu mladih. Ovu inicijativu predvodit će Vijeće mladih FBiH, a Institut za razvoj mladih KULT pružit će im finansijsku i savjetodavnu podršku u ovom procesu.


Potpisan je ugovor između Instituta i Vijeća mladih FBiH za provedbu projekta Savjet za mlade – Jačanje mehanizama za učešće mladih u procesima donošenja odluka u FBiH, koji će zagovarati formiranje tijela Savjet za mlade FBiH, a koje je propisano Zakonom o mladima FBiH.

Advertisements

Ovaj mehanizam, iako je propisan Zakonom, još uvijek nije implementiran i tu Vijeće mladih FBiH vidi priliku da dodatno uključi mlade u procese odlučivanja, izjavila je Jasmina Banjalučkić, generalna sekretarka Vijeća mladih FBiH.

Advertisements

Savjet za mlade predstavlja tijelo koje će okupiti predstavnike svih ministarstva iz Vlade FBiH koja se dotiču pitanja mladih i predstavnike mladih koje imenuje Vijeće mladih FBiH, a njihov omjer u sastavu treba biti jednak.

Važno je da omjer predstavnika vlasti i mladih bude jednak kako bi mladi imali priliku sjediti u istom prostoru s donosiocima odluka i direktno zagovarati potrebne politike i programe prema mladima, a da pri tome u startu ne mogu biti preglasani, dodaje Jasmina.

Savjet za mlade već postoji u entitetu Republika Srpska, ali i u zemljama regiona, međutim da bi mladi mogli osjetiti konkretne rezultate osnivanja ovog Savjeta, neophodno je da sam Savjet bude funkcionalan i da mladi djeluju proaktivno te da zagovaraju potrebne programe. Pored zagovaračke platforme, Savjet će imati ulogu praćenja provedbe Zakona o mladima u FBiH i procjenu postojećih programa i politika prema mladima.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!