Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Vedrana Milinković, službenik za odnose sa javnošću Zavoda, precizirala je da je u Zavod prijavljen veliki broj lica sa zanimanjem finansijski radnik i diplomirani ekonomista (3.876), te diplomirani pravnik (1.790), ali, kako ističe, ipak postoji interes za zapošljavanjem ovog kadra, pišu Nezavisne novine.

Diplomiranih stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija (IT), profesora matematike i fizike, diplomiranih veterinara i ljekara najmanje je na listi nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske (ZZZRS).

– Na tržištu konstantno postoji potražnja za ovim kadrovima, istakla je Vedrana Milinković, stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću Zavoda.

Kako ističu u Zavodu, na posao najduže čekaju profesori filozofije i sociologije, profesori geografije, diplomirani novinari, bibliotekari i inženjeri menadžmenta sa prosječnom dužinom čekanja na evidenciji oko dvije godine. Kako su precizirali, za prva četiri mjeseca u 2015. godini zaposlena su ukupno 2.062 lica sa visokom stručnom spremom.

Edina Šehović, marketing menadžer portala Posao.ba, precizirala je da je potražnja za IT stručnjacima u BiH najizraženija, te da je posebno izražena potražnja za ovim kadrovima od poslodavaca iz inostranstva.

– Najveća potražnja stranih kompanija je već iz godine u godinu za IT stručnjacima (.NET, C#, linux administratori, mobile, PHP, java developeri, itd). Odmah zatim slijede inženjeri građevine, inženjeri arhitekture, elektrotehnike i mašinski inženjeri, precizirala je Šehovićeva, te naglašava da su istraživanja pokazala da po visini zarada prednjače IT stručnjaci.

Branko Dokić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, istakao je da je na tržištu rada velika zainteresovanost za kadrove sva tri studijska programa ETF Banjaluka, računarstvo-informatika, elektronika-telekomunikacije, elektroenergetika-automatika.

– Nemamo mladih diplomiranih inženjera na biroima ni sa jednog studijskog programa, a najveća je potražnja za kadrovima sa smjera računarstva i informatike, istakao je Dokić, te dodaje da veliki broj studenata računarstva i informatike sam pronalazi zaposlenje već na trećoj godini studija.

– Unazad dva mjeseca držimo prezentacije o našim studijskim programima u srednjim školama širom RS. Završiti Elektrotehnički fakultet sigurno nije lako, ali je izazovno, ističe Dokić, te dodaje da godišnje u prosjeku s ovog fakulteta izađe 50 diplomaca.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ističe da pored države, koja treba da obezbijedi ambijent za nove investicije u zemlji, roditelji moraju da obrate pažnju koja su to zanimanja tražena na tržištu rada i ka njima usmjere djecu.

I u svijetu studenti upisuju teorijske programe

BiH, Srbija, Hrvatska, Grčka i Kipar spadaju u zemlje u kojima se osobe s diplomom teže zapošljavaju nego lica sa nižim obrazovanjem – pokazuju najnoviji podaci s evropskih visokoškolskih institucija. U Evropi studira 37,2 miliona lica, a na fakultete najviše idu Rusi (osam miliona), dok je najmanje studenata u Lihtenštajnu (960). Izvještaj iz 2015. godine pokazuje da je većina studenata (82 odsto) upisala teorijske programe, a samo 15,6 odsto strukovne.

Dužina čekanja na posao po zanimanju
(Izvor: Zavod za zapošljavanje Republike Srpske)

  • Zanimanja – Dužina čekanja
  • Profesori matematike i fizike – Dva mjeseca
  • Ljekari, inženjeri građevine, diplomirani veterinari – Šest mjeseci
  • Inženjeri geodezije – Sedam mjeseci
  • Biolozi i farmaceuti – Osam mjeseci
  • Profesori njemačkog jezika – Deset mjeseci
  • Profesori filozofije i sociologije, profesori geografije, diplomirani novinari, bibliotekari i inženjeri menadžmenta – Dvije godine

(Nezavisne.com)

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.