Od savršenosti njihove izgradnje do preklapanja sa zvijezdama i svrhe u koju su izgrađene – piramide nam i danas predstavljaju misterij.

Većina ljudi zna da su piramide velike, impresivne građevine izgrađene davno u Egiptu. Također je poznato kako su služile kao monumentalne grobnice gdje su pokapani faraoni. Ali, postoje i druge brojne zanimljivosti o ovim fascinantnim građevinama.

U nastavku otkrijte 25 fascinantnih činjenica o njima:

1. Tri piramide u Gizi (Keopsova, Kefrenova i Mikerinova) su najpoznatije egipatske piramide, ali zapravo ih se na području drevnog Egipta nalazi preko 140.

2. Najstarija egipatska piramida je ona faraona Djosera sagrađena oko 2650. g. p.n.e. Nalazi se u Sakkari, najvećem groblju grada Memfisa na kojem je otkriveno više od 250 podzemnih grobnica.

3. Keopsova ili Kufu piramida je definitivno najveća piramida. U originalu je bila visoka 146,5 metara, dok danas ima 138,8 metara.

4. Sve do izgradnje Lincoln katedrale u Engleskoj 1311. g., Keopsova je piramida držala rekord najviše građevine koju je napravio čovjek – taj je rekord držala punih 3871 godinu.

5. Velika piramida u Gizi je najstarije od Sedam svjetskih čuda antičkog svijeta i posljednja koja još uvijek u svom većem dijelu postoji.