Microsoft lansirao Office 2016: Novi Office donosi mogućnost saradnje uz manje napora

Kompanija Microsoft jučer je lansirala novi Office 2016 širom svijeta. Radi se o paketu aplikacija koje su najnoviji dodatak sistemu Office 365, Microsoftovom pretplatničkom servisu u oblaku koji korisnicima omogućuje zajednički rad na zadacima na najvišoj razini.


office2016

– Način kako ljudi rade korjenito se promijenio i upravo zato je Microsoft fokusiran na nova rješenja i unaprjeđenje produktivnosti i poslovnih procesa s ciljem stvaranja “mobile-first, cloud-first” svijeta”, rekao je CEO Microsofta, Satya Nadella.

– Ove posljednje inovacije znače veliki korak naprijed u transformaciji Officea od poznatog seta aplikacija usmjerenih prema individualnoj produktivnosti prema povezanom setu aplikacija i usluga dizajniranih za moderni rad, kolaboraciju i timski rad, rekao je Satya Nadella.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Office 2016 sadrži nove verzije kompjuterskih aplikacija Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Project, Visio i Access za Windows. Ako se pretplate na Office 365, korisnici mogu koristiti uvijek ažurne, potpuno instalirane aplikacije za sve svoje uređaje u kombinaciji sa skupom potrošačkih i komercijalnih servisa koji se stalno razvijaju, primjerice OneDrive, koji služi za internetsku pohranu podataka, Skype for business, Delve, Yammer i razne sigurnosne karakteristike korporativne klase.

Novi Office i Windows 10 u kombinaciji predstavljaju najpotpunije rješenje za rad. Aplikacije Office 2016 sistema besprijekorno funkcionišu u dosad najboljem Windows sistemu, uključujući novi Sway za Windows 10, aplikaciju za stvaranje interaktivnih priča koje se mogu dijeliti, a na desktop-u izgledaju sjajno. Windows Hello je karakteristika koja omogućava prijavu u sisteme Windows i Office 365 jednim jedinim korakom. Aplikacije iz paketa Office Mobile u sistemu Windows 10 omogućavaju produktivnost u pokretu, što uključuje i Continuum, karakteristika koja omogućava korištenje telefona u kompjuterskom načinu rada. Cortana se povezuje sa sistemom Office 365 te pomaže pri zadacima kao što je priprema sastanaka, a daljnja integracija s programom Outlook očekuje se već u novembru.

Razvijen za timski rad

Aplikacije Office-a 2016 pojednostavnjuju saradnju i uklanjanju prepreke timskom uspjehu.

 • Su-autorstvo se sada nudi u kompjuterskim programima Word, PowerPoint i OneNote, a to uključuje i tipkanje u stvarnom vremenu u programu Word, što vam omogućava pregled izmjena drugih korisnika u trenutku dok ih oni unose.
 • Integracija servisa Skype u cijelom sistemu Office Online i obogaćenim klijentskim aplikacijama omogućava vam razmjenu izravnih poruka, zajedničko korištenje desktop-a, razgovora i videorazgovora izravno u dokumentima.
 • Grupe sistema Office 365 sada su integralni dio klijentske aplikacije Outlook 2016, a na omiljenim mobilnim uređajima dostupne su vam putem aplikacije Outlook Groups.

A uskoro dolaze i nova rješenja sistema Office 365 koja radi bolje saradnje kombiniraju snagu aplikacija i servisa.

 • Danas je predstavljen Office 365 Planner, koji timovima pomaže pri organizaciji rada uz mogućnost stvaranja novih planova, organizacije i dodjele zadataka, postavljanja rokova i ažuriranja statusa putem vizualnih nadzornih ploča i obavijesti e-poštom. Planner će kao verzija pretpregleda od sljedećeg tromjesečja biti dostupan korisnicima koji sudjeluju u programu Office 365 First Release.
 • Krajem ovog mjeseca dolaze nam i važna nova ažuriranja za OneDrive za kompanije vezana uz sinkronizaciju, preglednik, mobilne aplikacije, IT kontrolu i interface-a za razvojne inženjere. Klijent za sinkronizaciju nove generacije za Windows i za Mac nudit će poboljšani interface za krajnje korisnike, veću pouzdanost i bolje mogućnosti sinkronizacije te manja ograničenja u pogledu veličine datoteka i količine podataka.
 • Ranije ove godine predstavljen je i GigJam, koji je danas dostupan kao privatni pretpregled, a 2016. postat će dio Office-a 365. GigJam predstavlja dosad neviđen način na koji timovi mogu dovršavati zadatke i preobražavati poslovne procese rušeći prepreke između uređaja, aplikacija i ljudi.

Radi umjesto vas

Ugrađena inteligencija sistema Office 2016 omogućava vam brži i pametniji rad.

 • Outlook 2016 nudi dosad najpametniju mapu ulazne pošte s pretraživanjem brzim poput munje i automatskim uklanjanjem pošte niskog prioriteta. Svi primatelji imaju pristup dokumentima zahvaljujući modernim privicima koji se temelje na oblaku.
 • Svojstvo vođenja kroz kontrole omogućava vam brzo pronalaženje svojstva ili naredbe sistema Office, a pametno traženje donosi vam rezultate s weba izravno u dokumente.
 • Excel 2016 sada obuhvaća integrisanu objavu na Power BI i nove, moderne vrste grafikona, što vam omogućava da podatke iskoristite na najbolji mogući način.​
 • Popis nedavno korištenih dokumenata omogućava vam da, neovisno o tome radite li u sistemu Office Online, aplikacijama sistema Office Mobile ili kompjuterskim aplikacijama sistemaa Office 2016, nastavite tačno ondje gdje ste stali jer vas prati na raznim uređajima.

Najsigurniji Office

Aplikacije sistema Office 2016 u kombinaciji sa sistemom Office 365 imaju nova svojstva koja poboljšavaju korporacijsku sigurnost i zaštitu.

 • Ugrađena zaštita od gubitka podataka u programima Word, PowerPoint, Excel i Outlook znatno smanjuje rizik od curenja osjetljivih podataka zahvaljujući alatima pomoću kojih IT administratori upravljaju pravilnicima autorstva nad sadržajem i zajedničkog korištenja dokumenata.
 • Višefaktorska provjera autentičnosti jamči siguran pristup sadržaju kada niste u korporacijskoj mreži.
 • Korporacijska zaštita podataka, koja omogućava zajedničko korištenje zaštićenog sadržaja u okviru korporacije, bit će dostupna za aplikacije sistema Office Mobile za Windows 10 krajem ove, a za kompjuterske aplikacije početkom sljedeće godine.

Dostupnost i preduvjeti

Nove aplikacije sistema Office 2016 dostupne su na 47 jezika, a preduvjet je za njihovo korištenje Windows 7 ili neka njegova novija verzija. Počevši od danas, korisnici pretplaćeni na Office 365 mogu u sklopu pretplate preuzeti nove aplikacije sistema Office 2016. Automatska ažuriranja počet će se distribuirati pretplatnicima sljedećeg mjeseca. Office 2016 od danas je dostupan kao paket za jednokratnu kupnju za PC-jeve i Macove.

Taj potpuno redizajnirani Office kupci mogu otkriti i kupiti u nekoj od više od 110 Microsoftovih prodavnica u SAD-u, Kanadi i Portoriku, gdje ujedno mogu sudjelovati na besplatnim jednosatnim radionicama o sistemu Office 2016 ili posjetiti Answer Desk, informacijski pult na kojem mogu zadovoljiti sve potrebe vezane uz Office.

Dodatne su informacije dostupne na adresi www.microsoft.com/office.

(STUDOMAT.ba)