Metoda Leonarda da Vincija: Kako da se naspavate za samo četiri sata?

San koji se sastoji iz više faza često se vezuje za jedno od najgenijalnijih imena u svijetu umjetnosti i pronalazača renesansne ere, Leonarda da Vincija.


da vinci

Trebalo mu je mnogo vremena da razvije svoje ideje – vrijeme koje često nije imao. Htio je da iskoristi maksimum vremena za rad, a minimum za spavanje.

Taj plan je podrazumijevao da “razbije” normalan period noćnog odmora na nekoliko dijelova – odnosno više faza, što je dovelo do prakse spavanja nekoliko puta tokom dana. Tako je da Vinci spavao 15 minuta na svaka četiri sata. Kao rezultat, spavao je samo sat i po na dan. Vrijeme koje je uštedio na odmaranju počeo je da koristi za kreativan rad. Da Vinci je rekao da je koristio ovu metodu tokom mnogih godina svog života, i da se nikad nije osjetio umornim.

Poznato je da u fiziološkim uslovima, najproduktivnije vrijeme za rad i kreativnost prati period sna. To je vreme kada je kapacitet neke osobe za rad posebno visok. Prekidajući nečije budno vrijeme svaka četiri sata kratkim periodom odmora vodi do povećanja kapaciteta za rad, što je direktna posljedica ovakvog odmora.

Godine vježbanja i eksperimentisanja onih koji su pratili da Vincijev primjer, ostavili su internet stranici Bright Side da izabere neke od najefektivnijih varijacija višefaznog sna koje možete pročitati u nastavku:

  • Spavanje 30 minuta na svakih 6 sati (dymaxion metoda);
  • Spavanje 20 minuta na svaka 4 sata (uberman metoda);
  • Spavanje noću 1,5 – 3 sata i onda tri puta tokom dana po 20 minuta (everyman metoda);
  • Spavanje noću 2 sata i jednom popodne 20 minuta (tesla metoda)
  • Spavanje noću 5 sati i 1,5 sat popodne (siesta metoda).

Ipak, treba imati na umu da je svačije tijelo drugačije, a različiti tipovi višefaznog sna možda neće biti za svakoga. Stručnjaci upozoravaju da ako planirate da pređete na ovakav odmor-rad raspored, ne vozite auto niti donosite bitne odluke dok ne budete apsolutno sigurni da manjak sna nema neke posljedične efekte.

Može se reći da ovakav raspored ima smisla u kratkom periodu kada imate puno posla, a ne stalno. San je vrlo dragocjen za naš um i tijelo, a samo jedna neprospavana noć ne može se nadoknaditi.