“MEDICUS”: Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara u Tuzli

U cijelom svijetu se 29. oktobar obilježava kao Svjetski dan moždanog udara, kako bi se javnost upozorila o prirodi i visokom broju slučajeva moždanog udara, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja.


MEDICUS Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara Tuzla 2

Obilježavanje ovog datuma je pokrenuto 2006. godine od strane Svjetske organizacije za moždani udar (WSO), te se na taj dan fascilitriaju događaji sa naglaskom na edukaciju, testiranja i inicijative kako bi se poboljašali štetni efekti moždanog udara širom svijeta.

Advertisements

Obilježavanje Dana moždanog udara tradicionalno se implementira i u Tuzli od strane Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli “MEDICUS” u saradnji sa Klinikom za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Na projektnim aktivnostima timovi, sačinjeni od studenata medicine i ljekara Klinike za neurologiju, implementirat će radionice, zajedno sa centralnom manifestacijom u vidu javne tribine. Kao i prethodnih godina, svi građani će imati priliku da prisustvuju javnim događajima. Na nivou Univerziteta, održat će se radionice sa studentima različitih fakulteta sa istom tematikom.

Ovogodišnji cilj projekta je akcentovanje važnosti preventivnih faktora i životnih navika, kao i prepoznavanja znakova moždanog udara, te brzine reagovanja na iste, sa svrhom unaprijeđenja kvalitete života.

Pored radionica, aktivnosti projekta uključuju i javnu tribinu koja će se održati u amfiteatru Medicinskog fakulteta Tuzla u petak 28.10. sa početkom u 14h i koja će naravno biti otvorena za sve zainteresirane.

Advertisements

Na javnoj tribini će biti prisutni stručnjaci iz svojih eminentnih oblasti kako bi na što kvalitetniji način doprinjeli diskusiji i samoj atmosferi događaja.

Koordinatori ovogodišnjeg projekta su studenti Rabotić Ilvana i Mujanović Adnan, sa mentorom projekta prof.dr. Dževdetom Smajlovićem šefom Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti, Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i prof.dr. Osmanom Sinanovićem, načelnikom Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

medicus-obiljezavanje-svjetskog-dana-borbe-protiv-mozdanog-udara-tuzla-1

 

(STUDOMAT.ba)