Univerzitet u Sarajevu bogatiji za još dva fakulteta

Sporazum o preciznijem uređenju statusa i članstva Fakulteta islamskih nauka i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u okviru Univerziteta u Sarajevu potpisao je jučer premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sa kardinalom Vinkom Puljićem i reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem.


Foto: Press služba KS
Foto: Press služba KS

– Ovim sporazumom Sarajevo i Bosna i Hercegovina ulaze u jedan evropski program. Njime uvažavamo našu stvarnost, svjesni kulturnih i vjerskih razlika i na ovaj način ukazujemo da smo spremni vrednovati i poštivati jedni druge u toj različitosti, istakao je kardinal Puljić.

Teološki fakulteti u Bosni i Hercegovini imaju svoju dugu povijest i oni su na neki način začetnici visokog školstva u našoj državi, rečeno je tokom jučerašnjeg potpisivanja.

Reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako se nada da će ovi fakulteti kao i do sada imati humanističku funkciju i razvijati kod mladih osjećaj za dobro i odgovornost. Naveo je i da očekuje da Sarajevski univerzitet uskoro u svoj rad uključi i treći teološki fakulet, odnosno Pravoslavni koji je i do sad bio u Sarajevu.

Po riječima premijera Konakovića ravnopravnost teoloških fakulteta unutar akademske zajednice je vrlo važna, i smatra kako su oni do sada bili zapostavljeni i marginalizirani što im je otežavalo rad, jer nisu bili finansirani od strane Kantona Sarajevo.

– Fakulet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet su ravnopravne članice Univerziteta u Sarajevu, njihovi dekani su članovi Senata i finansiraju se iz tranše od 66,5 miliona KM, potcrtao je premijer Konaković koji se zahvalio akademskoj zajednici u KS, odnosno dekanima fakulteta koji su se odrekli jednog dijela svoje tranše kako bi se finansirala ova dva fakulteta.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj kazao je da je univerzitet istrajao u svom nastojanju da obogati svoje članstvo sa još dva teološka fakulteta, a ostavljena je mogućnost i da mu se pridruži Pravoslavni fakultet ukoliko to oni žele.

– Dugo je vladalo mišljenje u našem društvu da vjera ne treba Univerzitetu, kao da je vjerska pouka nešto što treba biti strano fakultetima, dok s druge strane na prestižnim evropskim i svjetskim univerzitetima teološki fakulteti su već dugo njegove članice, pojasnio je rektor Škrijelj.

Dodao je kako od sada i naš Univerzitet početak visokog obrazovanja u BiH može vezati za islamsko obrazovanje koje je staro stoljećima, ali i za katoličko koje je prisutno u našoj državi još od 1881. godine.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić, ministri za obrazovanje, nauku i mlade, pravde i uprave, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Elvir Kazazović, Mario Nenadić i Čedomir Lukić, dekani Fakulteta islamskih nauka i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Zuhdija Hasanović i Darko Tomašević, saopšteno je iz Press službe KS.

(STUDOMAT.ba)