Magnet za školarine: Upao na 91 fakultet, ponudili mu milionske stipendije

Period prijave na fakultet stresan je. Uz polaganje državne mature, a ovisno o fakultetu i posebne provjere znanja kroz koju prolaze budući brucoši, zajedno s roditeljima zatvaramo finansijsku konstrukciju jer studentski život podrazumijeva mnogo novih troškova.


I dok je prosječni maturant presretan kad “upadne” na željeni fakultet bez plaćanja školarine, ima i onih kojima je to nedovoljno. Jednom je američkom tinejdžeru pošlo za rukom zadovoljiti kriterije za upis na čak 91 fakultet, uz ponude za stipendije koje su “frcale” šakom i kapom. Osim što su se fakulteti borili za njega, ponudili su mu stipendije u ukupnoj vrijednosti od 3,4 miliona dolara. Nemoguće je ne zapitati se – koja je njegova tajna?

Advertisements

U razgovoru za web stranicu fakulteta za koji se napokon odlučio,pojasnio je kako mu je to uspjelo.

Primili su me na 91 fakultet širom zemlje i ponudili mi stipendiju na svakom od njih. Objašnjavam ovo vlastitim akademskim zaleđem i srednjoškolskim savjetnicima koji su me vodili kroz proces prijave, pojasnio je.

– Jednostavno sam se prijavljivao, prijavljivao, prijavljivao. Nisam ni znao na koliko fakulteta dok nisu počeli stizati povratni e-mailovi. Tad sam pomislio “Pa zar sam se prijavio na toliko fakulteta?”, prenosi mojfaks.dnevnik.hr

Od srednjoškolskih dana Francois je među prijateljima poznat kao magnet za školarine zbog nevjerovatnih uspjeha što se obrazovanja tiče. Maturirao je s prosjekom 4,2.

Advertisements

Mislim da je simpa što me kolege doživljavaju kao magnet za školarine, no ono što zaista želim je potaknuti ih da i oni krenu mojim koracima prema visokom obrazovanju i korištenju finansisjkih resursa koji su im dostupni, kazao je.

Dodaje da se na kraju odlučio za studij političkih nauka.

Diplomirat ću političke nauke kao glavnu studijsku grupu, a razmišljam o komunikaciji u masmedijima kao drugoj grupi jer smatram da nam u medijima i politici treba više afroameričkih lidera, tvrdi.

Nadam se da bih jednog dana mogao postati kongresnik u parlamentu Louisiane odakle dolazim, otkriva svoj plan za budućnost.