U susret 6. Internacionalnom kongresu studenata medicine Sarajevo – SaMED 2021: Održana Zoom edukacija u Homework Hubu

U petak 19. februara su Hub partnerska udruženja BoHeMSA (Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu) i Steleks (Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu) održali Zoom edukaciju namijenjenu obučavanju studenata svim alatkama koje nudi platforma u svrhu organizacije što bolje tehničke podrške za nadolazeći 6. Internacionalni kongres studenata medicine Sarajevo – SaMED 2021.


Kroz opcije Meeting i Webinar, do planiranja, sprovođenja, upravljanja i snimanja – uz podršku najpoznatijeg studentskog huba za učenje – Homework Huba. Edukator je bio student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta, Kenan Saračević, rukovodilac Sektora za nauku Steleksa.

Advertisements

– Nadamo se da je ovo samo početak većih projekata mladih, entuzijastičnih ljudi svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, jer zajedno možemo raditi mnogo više, kreativnije, unikatnije, rušeći predrasude o pasivnosti studenata, promovišući nauku i aktivizam, uz neizostavnu međusobnu podršku, te podršku naših profesora i institucija, saopšteno je iz Homework Huba.

SaMED je projekat mladih, entuzijastičnih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji žele da Sarajevo ponovo pozicioniraju na evropskoj i svjetskoj mapi naučnih kongresa studenata biomedicinskih znanosti. Cilj kongresa je razmjenjivanje znanja i novih naučnih dostignuća u medicni, kao jednog od osnovnih postulata kojeg se mladi doktori moraju držati, a to jeste medicina bazirana na dokazima. Također, ovim kongresom doprinosi se internacionalizaciji Sarajeva i ekonomski potpomaže sarajevska i bh. privreda uopće.

Advertisements

Tokom godina, SaMED je postao prepoznatljiv brend kako u regionu, tako i u Evropi i šire sa učesnicima iz preko 30 zemalja svijeta, ugošćujući renomirane i iskusne domaće i strane stručnjake iz oblasti medicine , i tako promovišući jednu od najviših ljudskih vrijednosti – nauku – i bitnost doprinosa studentskog naučno-istraživačkog rada. Organizator događaja je Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (USMF), uz podršku Udruženja studenata medicine u BiH (BoHeMSA) i Incision Bosnia & Herzegovina. Partneri Kongresa su, kao i do sad, Medicinski fakultet i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

– Prošle godine, Kongres je posjetilo preko 350 učesnika, te ove godine ne očekujemo ništa manje. Učesnici će također imati priliku učestvovati u 13 inovativnih radionica, te steći neophodna praktična znanja koja su neizostavni dio ljekarske struke (neophodna znanje iz radiologije, bazične primarne prakse, hitnih stanja i trijaže, patologije, forenzike, vještine komunikacije…) Nezaobilazna stavka je i upoznavanje i umrežavanje s kolegama širom svijeta, te će ove godine socijalni program biti organizovan na drugačiji (digitalni) način, još uvijek predstavljajući neizostavan segment kongresa, navode organizatori.

SaMED posjećuju najperspektivniji, najodgovorniji i najaktivniji članovi buduće akademske i zdravstvene zajednice, kako iz zemlje, tako iz regiona i šire.