Mačak Larry: Od lutalice do bitne ličnosti u britanskoj vladi

Mačak usvojen iz azila je glavni britanski hvatač miševa.


Mačak Larry, četveronožni stanovnik londonske ulice Downing Street 10, u ponedjeljak je obilježio deceniju kao glavni britanski hvatač miševa. Mačka je regrutirao je tadašnji premijer David Cameron kako bi lovio miševe koji su se vrzmali u okolini službene rezidencije britanskog lidera.

Advertisements

Mačak Larry usvojen je iz londonskog doma za pse i mačke Battersea. Prije toga je Downing Street bio adresa za mačka Humphreyja i to do 1997. godine. Na usluzi je bio trojici premijera – Margaret Thatcher, Johnu Majoru i Tonyju Blairu.

Voditeljica azila Battersea Lindsey Quinlan je izjavila da je Larry postao prava zvijezda.

 – Tokom svog boravka na broju 10, Larry se dokazao ne samo kao sjajan ambasador azila Battersea već je i demonstrirao milionima ljudi širom svijeta koliko su nevjerovatne udomljene mačke, rekla je, a zatim je dodala:

Advertisements

 – Njegova priča još je jedan dokaz da sve životinje zaslužuju drugu šansu –  u jednom trenutku su samo lutalice na ulici, a u drugom mogu postati jedna od najdražih političkih ličnosti nacije, s obožavateljima širom svijeta. 

Baš zbog toga je bitno da postoje azili za prihvat ovih životinja.

Upoznali su ga brojni lideri, a posebno je simpatisao bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu. S druge strane, tokom posjete Obaminog nasljednika Donalda Trumpa drijemao je ispod automobila.

Kada je Boris Johnson izabran za britanskog premijera, pojavile su se glasine da će Larry napustiti Downing Street jer je Johnson više sklon psima, ali to se nije desilo.

Ovaj mačak ima 14 godina i najčešće se viđa dok hoda zelenim površinama oko sjedišta vlade, drijema iznad radijatora ili spava na podu, prenosi ABC.