KS: Projekti zapošljavanja iz oblasti kulture, umjetnosti i turizma

Podrška projeketima zapošljavanja institucijama i organizacijama iz oblasti kulture, umjetnosti i turizma – tema je dijaloškog sastanka održanog u četvrtak, 15. maja, u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo.


Foto: SZZKS
Foto: SZZKS

“Podrška projeketima zapošljavanja institucijama i organizacijama iz oblasti kulture, umjetnosti i turizma“ – tema je dijaloškog sastanka održanog u četvrtak, 15. maja, u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Sastanku je prisustvovao Igor Kamočaji, domaćin i direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Mirsad Purivatra, direktor „Sarajevo Film Festivala“, Haris Pašović, direktor “Eastwest Theatre Company“, Edin Zubčević, direktor „Jazz fest“-a, Lejla Hasabegović, predstavnica MESS-a, Đana Karavdić, direktor „Gramofona“d.o.o , te Nedim Lipa, direktor Holiday Marketa.

– U okviru Projekta aktivnih mjera za zapošljavanje, službe u FBIH, za razliku od naših susjeda, nažalost, nikada se nisu realizirali podsticaji javnih radova u oblasti kulture i umjetnosti. Ni programi prekvalifikacije i dokvalifikacije ovoj problematici nisu poklanjali pažnju, istaknuto je na ovom radnom sastanku.

Na sastanku se razgovaralo o mogućim javnim radovima iz oblasti kulture jer sve prisutne institucije kroz svoje projekte u toku godine zaposle i do 1.000 ili 1.200 ljudi.

Na kraju sastanka istaknuto je da je na evidenciji Kantona Sarajevo registrovano 1.279 nezaposlenih osoba iz pomenutih oblasti. Medju nezaposlenima se nalaze i magistri i doktori likovnih nauka i muzikoloških umjetnosti, te 18 glumaca, 3 diplomirani režiser, 4 diplomirana producenta, 2 diplomirana umjetnička stvaraoca, 1 baletska igračica, 7 kinooperater, 1 diplomirani solista 5 diplomiranih muzičar, 1 miksera zvuka, 4 miksera slike, 1 konstruktor odječe, 8 diplomiranih kipara.

Na sastanku je dogovoreno da se nastavi buduća saradnja Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i organizacija iz oblasti kulture, umjetnosti i turizma s ciljem da se pomogne svim institucijama u kulturi koje zapošljavaju veći broj ljudi periodično ili tokom godine, saopšteno je iz Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X