KS: Projekti zapošljavanja iz oblasti kulture, umjetnosti i turizma

Podrška projeketima zapošljavanja institucijama i organizacijama iz oblasti kulture, umjetnosti i turizma – tema je dijaloškog sastanka održanog u četvrtak, 15. maja, u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo.


Foto: SZZKS
Foto: SZZKS

“Podrška projeketima zapošljavanja institucijama i organizacijama iz oblasti kulture, umjetnosti i turizma“ – tema je dijaloškog sastanka održanog u četvrtak, 15. maja, u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Advertisements

Sastanku je prisustvovao Igor Kamočaji, domaćin i direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Mirsad Purivatra, direktor „Sarajevo Film Festivala“, Haris Pašović, direktor “Eastwest Theatre Company“, Edin Zubčević, direktor „Jazz fest“-a, Lejla Hasabegović, predstavnica MESS-a, Đana Karavdić, direktor „Gramofona“d.o.o , te Nedim Lipa, direktor Holiday Marketa.

– U okviru Projekta aktivnih mjera za zapošljavanje, službe u FBIH, za razliku od naših susjeda, nažalost, nikada se nisu realizirali podsticaji javnih radova u oblasti kulture i umjetnosti. Ni programi prekvalifikacije i dokvalifikacije ovoj problematici nisu poklanjali pažnju, istaknuto je na ovom radnom sastanku.

Na sastanku se razgovaralo o mogućim javnim radovima iz oblasti kulture jer sve prisutne institucije kroz svoje projekte u toku godine zaposle i do 1.000 ili 1.200 ljudi.

Advertisements

Na kraju sastanka istaknuto je da je na evidenciji Kantona Sarajevo registrovano 1.279 nezaposlenih osoba iz pomenutih oblasti. Medju nezaposlenima se nalaze i magistri i doktori likovnih nauka i muzikoloških umjetnosti, te 18 glumaca, 3 diplomirani režiser, 4 diplomirana producenta, 2 diplomirana umjetnička stvaraoca, 1 baletska igračica, 7 kinooperater, 1 diplomirani solista 5 diplomiranih muzičar, 1 miksera zvuka, 4 miksera slike, 1 konstruktor odječe, 8 diplomiranih kipara.

Na sastanku je dogovoreno da se nastavi buduća saradnja Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i organizacija iz oblasti kulture, umjetnosti i turizma s ciljem da se pomogne svim institucijama u kulturi koje zapošljavaju veći broj ljudi periodično ili tokom godine, saopšteno je iz Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

(STUDOMAT.ba)