Korupcija u visokom obrazovanju “ukrala” mudre glave u BiH

Istraživanja pokazuju da korupcija kroz obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini i Srbiji ima utrt put. Svaki četvrti ispitanik jedne ankete kaže da je imao dodira sa podmićivanjem.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Istraživanja pokazuju da korupcija kroz obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini i Srbiji ima utrt put. Svaki četvrti ispitanik jedne ankete kaže da je imao dodira sa podmićivanjem.

Advertisements

– Ako se pogledaju uslovi za zapošljavanje koji se traže na konkursima u javnom sektoru, onda izgleda da u Bosni i Hercegovini radno mjesto mogu dobiti samo pametni, piše novinar Dino Jahić u tekstu koji je objavio list “Süddeutsche Zeitung”, prenosi Deutsche Welle.

Dalje je naveo da je korupcija u visokom obrazovanju dovela do odlijevanja mozgova i ukrala mudre glave ionako slaboj privredi u zemlji. Talentovani učenici, frustrirani time što diplome stečene na Balkanu imaju malu vrijednost, rado uzimaju stipendije u EU.

Oni koji u inostranstvu završe fakultet su često u iskušenju da tamo i ostanu. U njihovoj domovini strane diplome moraju priznati domaći univerziteti.

Diplome također trebaju biti prihvaćene od strane javnog sektora, koji je i dalje, najveći i najpouzdaniji poslodavac na Balkanu.

Advertisements

Jahić je istražujući korupciju u visokom školstvu u BiH i Srbiji otkrio da su prevare i plagijati mogući u mnogim privatnim i javnim visokoškolskim ustanovama.

– Spisak prisutnih učesnika nastave se brzo krivotvori, a podmićivanje profesora za bolje ocjene je uobičajena praksa” – piše Jahić u tekstu pisanom u okviru „Balkan Fellowship for Journalistic Exellence, inicijative fondacija Robert Bosch i ERSTE u saradnji sa BIRN-om.

Korupcija u BiH i Srbiji je prema međunarodnim analizama veoma raširena. Samo mali broj prijavljenih slučajeva vodi do podizanja optužnice, a mali broj tih optužnica završava izricanjem presude. Zvanični procesi vezani za korupciju, u očima većine ljudi, služe samo da pokažu ranjivost onog koji je podnio tužbu i imunitet okrivljene strane. Ni BiH ni Srbija nemaju zakon kojim se štite informanti.

– Privatni univerziteti većim dijelom poslove obavljaju sa uposlenicima u javnim službama koji teže ka dodatnoj obuci. Za državne službenike dodatna diploma znači i veća plata. Većina se odlučuju za vanredno studiranje ili studiranje na daljinu, tako da nesmetano mogu obavljati svoje dnevne radne zadatke. Njihova nova znanja se skoro i ne provjeravaju prije svega zahvaljujući njihovoj političkoj lojalnosti, a ne kvalifikaciji. Na osnovu toga se zaključuje da ukorijenjena korupcija na tržištu rada u javnom sektoru na kraju kvari i obrazovni sistem, piše u listu “Süddeutsche Zeitung”, prenosi MOJportal.

(Fena/MOJportal)