Konferencija o rangiranju univerziteta u BiH na Webometrics listi

Konferencija Web rangiranje univerziteta u BiH u organizaciji Univerziteta u Sarajevu i Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine.


300webometrics

U organizaciji Univerziteta u Sarajevu i Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine, a uz podršku Ambasade Kraljevine Španije u BiH, u srijedu 18. juna 2014. godine u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II) održava se konferencija “Web rangiranje univerziteta u BiH“.

Advertisements

Na konferenciji će biti predstavljen koncept web rangiranja univerziteta, sa osvrtom na historiju, ciljeve i metodologiju, dajući u konačnici analizu glavnih rezultata. Prezentacija će sadržavati trenutno rang stanje univerziteta u BiH kao polazišnu tačku za sugeriranje strategija za poboljšanje rang mjesta i povećanje globalne web prisutnosti univerziteta u BiH.

PROGRAM KONFERENCIJE:

  • 10:00 – Registracija učesnika
  • 10:30 – Pozdravni govori:
    • predstavnik Univerziteta u Sarajevu
    • predstavnik Ambasade Kraljevine Španije
  • 10:40   Gospodin Isidro F. Aguillo Cano, dr.h.c.:  Webometrics rangiranje
  • 11:30 – Diskusija

Prezentator: ISIDRO F. AGUILLO je šef Cybermetrics laboratorije, istraživačke grupe pri Instituto de políticas y Bienes Publicos (IPP) Španjolskog nacionalnog vijeća za istraživanje (CSIC). Osnivač je i urednik elektronskog časopisa Cybermetrics (od 1997). Urednik je Webometrics Rankings, uključujući web rangiranje univerziteta (od 2004), web rangiranje istraživačkih centara – instituta (od 2006), web rangiranje bolnica, repozitorija i poslovnih škola (od 2008).

Objavio je više od 60 radova u međunarodnim časopisima na teme kao što evaluacija naučnih aktivnosti, elektronski časopisi, inicijative otvorenog pristupa. Poseban fokus stavlja na Webometrics i web indikatore. Njegov predavački angažman se ogleda u održanih više od 400 radionica, seminara i konferencija na više od 80 univerziteta i strukovnih/profesionalnih udruženja u svijetu. University of Indonesia mu je 2009. godine dodijelio počasni doktorat znanosti.

(STUDOMAT.ba)