Dobio ‘nogu’ zbog šaha: Devet mjeseci učim djevojku da igra šah, fakultetski je obrazovana, ali nije dovoljno inteligentna

Djevojci je kazao da nije dovoljno inteligentna za igranje šaha.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Djevojka doktorica je napucala svog dečka zbog nepoštovanja, vrijeđanja i omalovažavanja pred njenim prijateljima. On nije shvatio da je u krivu, pa su ga čitatelji “izrešetali”.

Bez obzira koliko se vremena mijenjaju, neke pravila vezana uz međuljudske odnose ostaju ista. Tako, na primjer, od nepoznatih ljudi, poznanika, prijatelja i ljubavnih partnera očekujemo minimalno poštovanje jer je to standard uljudnog ponašanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uvijek će postojati osoba koja je u nečemu bolja od nas, a isto tako će uvijek biti ljudi koji su u nečemu gori od nas, a to nam ne daje za pravo da time vrijeđamo njihov intelekt. Jedan je mladić s čitateljima Ispovesti podijelio svoju nezavidnu situaciju koja je nastala kad je uvrijedio svoju, sada već bivšu djevojku, kazavši joj da nije dovoljno inteligentna za igranje šaha. Nakon te izjave, suvišno je reći, djevojka ga je ostavila, piše mojfaks.hr.

Fakultetski obrazovana, a ne zna igrati šah

Učim svoju fakultetski obrazovanu djevojku već 9 mjeseci igrati šah, a ona je i dalje najobičnija neznalica. Radi kao doktorica i redovno se hvali svojom titulom, šepuri se kao paun, a sinoć me ostavila jer sam je, kako ona kaže, ponizio i osramotio pred njenim prijateljima, rekavši da nije dovoljno inteligentna za šah i da je kvaziintelektualac. Istina ponekad boli, napisao je, uvjeren da je u pravu.

Koliko je zapravo bio u krivu dokazali su mu čitatelji njegove ispovijesti, koji su mu pritom pojasnili da je svojim ponašanjem, on “izvukao deblji kraj”.

Iskreno ne mogu vjerovati koliku dozu gluposti sam upravo sad pročitala, u cijeloj priči jedino pozitivno je to što si joj bivši. Djevojka se ima čime i pohvaliti, to tebe zapravo i boli!; Najsmješniji su mi ovi kojima je šah jedini oblik inteligencije. Eto, ispadne da je cijela njena škola ništa, ako ne zna igrati šah;

 – Frajera drmaju kompleksi na najjače i konačno je pronašao nešto u čemu je ‘iznad’ svoje djevojke i jedva je dočekao pokazati joj nepoštovanje pred širom publikom. Ja bih te tako spustila da sam na njenom mjestu da bi zapamtio za čitav život, pišu mu u komentarima.

Među čitateljima i onima koji su komentirali njegovu priču pronašlo se i nekoliko studenata medicine koji su svi mahom bili na strani djevojke.

 – Evo ja studiram medicinu, a ne znam igrati šah, niti me je ikada interesovalo. Divim se ljudima koji znaju igrati, to uopšte nije nimalo jednostavna igra. Potrebno je mnogo mozganja. Obrazovanje nema nikakve veze sa time znaš li igrati šah ili ne. Umjesto da je podržavaš što je završila težak faks i radi jako odgovoran posao, ti je ponižavaš za banalnu stvar. Djevojka je u pravu što neće gubiti vreme s kompleksašem, napisao je neko.

Od 200-tinjak komentara koliko je njegova Ispovijest zaradila, u nijednom čitatelji nisu stali na njegovu stranu niti pohvalili njegovu inteligenciju, poštenje, ni znanja šaha.