Kako stres utiče na vaš akademski uspjeh?

Na akademski uspjeh utiču mnogi faktori, ali zanimljivo je da će rijetko kome na vrhu liste ovih faktora biti - stres i vaša reakcija na njega. Istina je da stres u mnogome utiče na vaš uspjeh na fakultetu, a u nastavku pročitajte kako.


sad 1545345998

Čak i najmanji stres kod vas može izazvati razne fizičke i psihičke posljedice. U ovom tekstu fokusirat ćemo se na psihičke posljedice koje stres može uzrokovati i tako uticati na vaš uspjeh generalno, a posebno akademski.

1. Loša organizacija

mess 1545345609

Studenti koji su pod velikim stresom mogu postati neorganizovani i nesigurni u svoje ciljeve i prioritete. To dalje može dovesti do nemogućnosti efektivnog organizovanja vremena.

Ako ste pod stresom često ćete ostavljati sve obaveze za posljednji momenat, biti kampanjac, zanemarivati obaveze i rokove.

2. Problemi sa koncentracijom

stress 1545345728

Visok nivo stresa umanjuje sposobnost koncentracije. Samim tim, onemogućava sposobnost pamćenja ispitnog gradiva.

Pored toga, loša koncentracija može dovesti i do limitiranja mogućnosti logičkog i kritičkog razmišljanja, što vam svakako ne ide u korist dok odgovarate na ispitna pitanja.

3. Konstantna briga

worried 1545345743

Kada ste konstantno zabrinuti, gubite fokus. Umjesto da energiju, vrijeme i trud uložite u učenje, trošite ih na brigu o tome šta bi se moglo desiti, šta bi sve moglo krenuti po zlu, šta to znači za vašu budućnost, šta će vam reći okolina ako doživite neuspjeh…

Ove samodestruktivne misli utiču na vaše emocije i ponašanje. To rezultira gubitkom samopozdanja i sumnjom u vlastite sposobnosti – a u konačnici i do slabijeg uspjeha na fakultetu.

4. “Kratak fitilj”

agressive 1545345796

Jedan od simptoma stresa koji može uticati na vaš odnos sa kolegama, porodicom i profesorima/asistentima je taj da vas je vrlo lako dovesti do ruba živaca.

Zbog stresa ste nervozni, lako vas je isprovocirati i “izvući” iz vas lošu reakciju. Zbog toga se možete udaljiti od porodice i prijatelja koji bi vam mogli dati emocionalnu podršku tokom studiranja; kolega koji bi vam mogli pružiti korisne informacije o ispitima i gradivu; a bespotrebna svađa sa asistentima ili profesorima sigurno vam neće olakšati studiranje.

Zbog svega navedenog, vidite da je veoma važno da naučite razne tehnike koje će vam pomoći da smanjite stres što je više moguće. Donosimo vam sedam savjeta za ublažavanje stresa, a na ovom linku možete pronaći i vrlo efektivne tehnike disanja koje će nivo stresa koji doživljavate svesti na minimum.

Kako smanjiti stres?

1. Organizujte svoje vrijeme i obaveze pametno.
2. Vježbajte i hranite se zdravo.
3. Dajte si oduška: pogledajte omiljenu seriju, pročitajte knjigu i imajte hobi.
4. Pozitivno razmišljajte i ne shvatajte sve previše ozbiljno.
5. Okružite se pozitivnim ljudima.
6. Probajte i neke alternativne metode poput joge i meditacije.
7. Ako koristite lijekove za ublažavanje stresa, neka to obavezno budu biljni preparati koji ublažavaju stres efikasno, ali ne izazivaju ovisnost.


Muče te ispitna groznica i stres? Alora vam može pomoći da uklonite napetost, date svoj maksimum i postignete najbolje rezultate na ispitima! Posjeti www.alora.ba.

(STUDOMAT.ba)