Znamo da je ovo doba tehnologije i interneta, kada su nam sve informacije dostupne u svakom momentu i na svakom koraku, ipak, naše pamćenje je važno sredstvo kojeg se ne možemo tako lako odreći. Ono ne samo da nam pomaže da budemo bolje informisani, već nam pomaže i da bolje i jasnije razmišljamo.

To je posebno važno u ispitnom roku, kada imamo na stotine i stotine strana da zapamtimo. Stoga vam predlažemo nekoliko tehnika za poboljšanje pamćenja.

1. Čitajte, čitajte, čitajte

Kada ne radite ništa produktivno (u periodu kada ne spremate ispite ili kada ne radite nešto fizički), čitajte knjige, magazine i novine, jer tako trenirate mozak, a ujedno i radite na poboljšavanju vašeg pamćenja i znanja.

2. Učite neki strani jezik

Učenje stranih jezika podrazumijeva učenje novih pravila i koncepata koji stimulišu mozak i povećavaju moć sivih ćelija, što doprinosi boljem pamćenju i pritom, odgađa prirodna oštećenja mozga koja nastaju starenjem.

3. Izbjegavajte stvari koje vam odvraćaju pažnju

Ovo je svima poznato u vrijeme ispitnih rokova, ali izbjegavanjem stvari koje nam odvraćaju pažnju i konstatnim vježbanjem fokusiranja, radimo na poboljšanju koncentracije, rada mozga, a to utiče i na poboljšanje pamćenja.

4. Zapisujte stvari koje su vam važne

Opšte je poznato da pisanje pomaže pri pamćenju, stoga, napravite spisak stvari koje treba da uradite, koje su vam važne u ostvarenju cilja i vidjet ćete vremenom, kako sa lakoćom pamtite sve ove stvari i bez vraćanja na njih.

5. Slušajte klasičnu muziku

Za razliku od ostalih žanrova muzike, prilikom učenja se preporučuje slušanje klasične muzike i to naročito, slušanje Mozarta i Vivaldija. Njihova umirujuća muzika može vam pomoći u poboljšavanju pamćenja i lakšem skladištenju većeg broja informacija.

Ostale savjete možete pročitati na narednoj stranici.