Kako pomjeranje sata može utjecati na naše zdravlje: Spavat ćemo jedan sat kraće

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 28. marta, pomjeranjem sata za jedan sat unaprijed, odnosno sa dva na tri sata ujutru.


Woman winding retro alarm clock

Prelazak na ljetnjo računanje vremena kratkoročno znači za jedan sat kraći san, ali dugoročno donosi duže trajanje dana u toku šest mjeseci od kraja marta do kraja oktobra.

Advertisements

Kako ovaj prelazak može da utiče na zdravlje

Bilo kakva promjena ili poremećaj u našem prirodnom ciklusu može da uzrokuje i smanjenu produktivnost i gubitak interesa za rad. U ovom periodu često postajemo podložniji bolestima i umorniji smo.

Sat se pomjera naprijed pa ćemo spavati jedan sat kraće. Dermatolozi upozoravaju da ova promjena može loše da utiče na vašu kožu pa s toga treba preduzeti određene mjere zaštite i prevencije. Gubitak jednog sata spavanja može da izazove poremećaj unutrašnjeg sata koji može da utiče na tempo starenja vaše kože, prenosi hayat.ba.

Advertisements

clock 1616856464

Naše tijelo je na zanimljiv način povezano sa našim unutrašnjim satom. Čak i najmanje promjene u ovom satu mogu da utiču na naše zdravlje, naročito na kožu. Dolazi do promjene navika u spavanju, telesnoj temperaturi, radu srca, krvnog pritiska, količine kisika i lučenju hormona, a sve utiče na to kako vaša koža izgleda i kako se osjeća, rekla je Kendis Braun kozmetičarka na vodećoj klinici u Britaniji za mirror.co.uk.

Budući da je biološkom satu potrebno vremena da se prilagodi “poremećenom budilniku”, ne treba da vas iznenadi ako sutra osjetite jak umor, pospanost, pa čak i probleme sa srcem kod starijih ljudi.

Pomjeranje sata mnogo utiče na raspoloženje. To je naročito izraženo kod metereopata i ljudi sa osjetljivim krvnim sudovima.