Kako do desetke bez učenja? Studenti bez cenzure otkrili tajnu

Čini se da je moguće, a evo i kako!


Ponukani pričom anonimnog studenta koji je dobio desetku iako nije pročitao nijednu knjigu od pet “Biblija” s popisa literature pa čak ni sažetke svih ovih obaveznih naslova, ekipa portala Mojfaks.dnevnik.hr pitali su: postoje li studenti koji zbilja polože bez učenja ili su oni samo urbana legenda?

Advertisements

Od onih hrabrih koji su odlučili podijeliti svoju tajnu uspjeha uz minimum učenja, nekoliko je strategija i savjeta koje bismo mogli izvući i preporučiti i drugim kolegama.

Izvlačenje svega iz memorije

Najviše odgovora na pitanje “kako, pobogu, proći bez učenja?”, kreće se u smjeru savjeta da je moguće ukoliko na predavanjima slušate, pratite što profesor govori i aktivno sudjelujete u raspravama.

 – Zapamtila sam dosta stvari sa predavanja plus logičko razmišljanje (ako je pitanje takvo), kazala je jedna studentica.

S njom se složilo još nekoliko kolega, a uz šture komentare u stilu “sjećanje sa predavanja”, jedna se kolegica posebno potrudila pojasniti svoju strategiju koja dovede i do odlične ocjene.

 – Pratila sam sva predavanja, seminare i vježbe, pa sam iz memorije izvukla toliko da sam ostvarila 91%, tvrdi.

Nije za pohvalu, ali…

Advertisements

Ima i onih koji su svjesni da im njihove strategije polaganja ispita nisu “na čast”, ali svaki se student u svom stažu barem jednom vodi onom “snađi se, druže”.

 – Nije pohvalno, al’ čista prepisivačina, odaje svoju tajnu polaganja bez mnogo učenja još jedna kolegica.

Zen stanje uma

Ima i onih koji znaju da je smiren um put do uspjeha. U panici mislimo da smo zaboravili i ono malo toga što smo naučili, no uz malo koncentracije i samopouzdanja, svaki će rezultat biti bolji (posebno na usmenom ispitu).

 – Smirenost. Zapravo shvatimo da nijedno gradivo nije nemoguće i povežemo s onim sa sata, govori pak druga studentica.

Za kraj bismo mogli kratko rezimirati da je za pozitivnu ocjenu na ispitu bitno sudjelovati na predavanjima jer upravo ovo garantira prolaz, uz manje truda i “štrebanja” kasnije.

Osim toga, logičko razmišljanje, smirenost i koncentracija također su aduti u prilici kad vam se pitanja na ispitu čine nepoznatima, a odgovori nedokučivima.

Ako sve drugo zakaže, ima i onih koji bi vam savjetovali da “škicnete” iz knjige, skripte, s mobitela ili pak ispita kolege koji sjedi blizu vas.