Kako da objasnite dugu pauzu bez posla u svom CV-ju

Postoje razne „pauze“ od posla – prinudne ili dobrovoljne, kraće ili duže, zbog zdravlja ili odmora, zbog djeteta ili zbog sebe, zbog sticanja znanja ili pokretanja biznisa… Bilo kako bilo, u svojoj radnoj biografiji moraćete da „popunite“ ovu prazninu, jer svjesni ste da na papiru velika pauza ne izgleda baš dobro…


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

I dok mnogi stručnjaci predlažu da budete iskreni u vezi sa tom, nazovimo je pauzom, sajt Purewow donosi neke trikove kako da CV nema praznina, tako da budete zadovoljni i imate samopouzdanja na razgovoru za posao.

Za početak – nemojte pisati ništa u vezi sa porodiljskim bolovanjem, niti bilo kakvim odsustvom. Preskočite to.

Organizujte biografiju po kategorijama – ne hronološki

Grupišite iskustva po tipu (profesionalno, obrazovno, volonterski), ne po vremenu kada se desilo. To odvlači pažnju sa perioda kada niste bili zaposleni, i stavlja fokus tamo gdje treba: na vašu ekspertizu.

Stavite samo listu relevantnog iskustva

O honorarnim ili volonterskim poslovima pišite samo ako imaju veze sa poslom za koji aplicirate. I to znači da CV treba da prilagođavate poslu za koji se prijavljujete. To naravno ne znači da treba da pišete sve iz početka, ali neke djelove treba premjestiti na dno ili skloniti ako nisu releventni za vaš željeni posao, a neke istaknuti.

Pokažite samopouzdanje

Kada dođe do intervjua budite otvoreni, ali koncizni i jasni kada govorite zašto ste se odlučili (ili bili prinuđeni) na pauzu. Na primjer, „Odlučio/la sam da ostanem kod kuće jer je to bilo najbolje za moju porodicu“, i tu ide tačka, nema daljeg objašnjavanja. Zatim okrenite priču na to kako ste spremni za novi posao i puni elana da radite baš „tu i tu“.

Bilo koji posao da je u pitanju, pokažite da time što ste napravili pauzu niste okrenuli leđa svemu, već da ste ostali u toku sa trendovima i novitetima vezanim za vašu oblast, i…

… Povezujte se kao da nikada niste otišli

Pozovite stare kolege na kafu (naravno one koji vam prijaju) i pitajte ih o svemu vezano sa posao. Kad god možete, idite na seminare i konferencije. Gledajte TED govore. Upišite se na kurseve i usavršite jezik i tehničko znanje. Čitajte sve novosti vezane za oblast kojom se bavite.

Drugim riječima, sve ono što ste pratili kada ste imali vremena dok ste sjedjeli na poslu. Tako ćete imati više samopouzdanja na razgovoru za posao, i nećete se osjećati kao da dolazite iz druge dimenzije.

(Bizlife.rs)