Saradnja Univerziteta u Sarajevu i Ambasade SAD-a u BiH

Ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a u BiH gospodin Drew Giblin i stručna savjetnica za kulturu i obrazovanje gospođa Elizabeta Delalić, posjetili su Rektorat Univerziteta u Sarajevu gdje su se susreli sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom i prorektoricom za međunarodnu saradnju prof. dr. Aleksandrom Nikolić.


Foto: UNSA
Foto: UNSA

Prilikom susreta razgovarano je o aktuelnoj situaciji u oblasti visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini kao i mogućnostima unapređenja saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Ambasade SAD-a u BiH. Istaknuto je da se ovim sastankom nastavlja uspješna saradnja koja traje preko 20 godina, a koja se realizira kroz jačanje veza između Univerziteta u Sarajevu i univerzitetâ u SAD-u, Fulbrightov program razmjene i druge programe.

Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je prilikom susreta, nakon riječi dobrodošlice predstavnicima Ambasade SAD-a, podsjetio da je Univerzitet u Sarajevu jedini javni univerzitet u Kantonu Sarajevo i najveći, najstariji i najbolje rangirani univerzitet u Bosni i Hercegovini, te uputio riječi zahvalnosti na dugogodišnjoj saradnji i podršci koju Ambasada pruža Univerzitetu. Posebno se osvrnuo na zajednički realizirane projekte, te naglasio značaj Fulbrightovih stipendija koje predstavljaju direktnu podršku akademskoj zajednici.

Zadovoljstvo dosadašnjom i budućom saradnjom izrazio je i gospodin Drew Giblin, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a, naglasivši da je kvalitetno obrazovanje na svim nivoima ključni element za uspjeh i razvoj jedne zemlje, saopšteno je iz UNSA.

(STUDOMAT.ba)