Kako „Apoteka poezije“ liječi dušu

U velikoj Britaniji je otvorena prva „Apoteka poezije“ u koju možete doći sa receptom za lijek (pjesmu) koji liječi dušu.


12

Debora Alma, osnivač ove jedinstvene ljekovite knjižare prepisivala je u posljednjih šest godina pjesme kao terapiju. U njenoj apoteci se ne kupuju lijekovi protiv nesanice niti multivitamini, već mušterije mogu da dobiju recepte na kojima se nalaze imena čuvenih pjesnika, prenosi mreza-mira.net.

U engleskoj regiji Šropšajer nalazi se trgovački gradić Bišop kasl koji ima bogatu prošlost. Upravo tu se nalazi ova čarobna knjižara u kojoj Debora Alma, odjevena u apotekarski bijeli mantil, sa stetoskopom oko vrata, dočekuje knjigoljupce. Škole, bolnice i festivali često je pozivaju u goste kao literarnog zdravstvenog radnika. Ali ona se umorila od putovanja, pa je odlučila da se skrasi u nekadašnjoj apoteci čiji joj se izgled veoma dopao.

Odlučila sam da sačuvam originalne police, fioke, pult za kasu od hrastovog drveta, objašnjava ona. Podjelila je prostor u odeljenja u kojima kupci mogu da se snađu već prema – raspoloženju.

Tu je i odeljak za djecu, savjetovanje, kafe i poseban kutak za radionice, pisanje i različite događaje.

Alma ne želi da štancuje recepte, smatra da svaki „pacijent“ zaslužuje individualnu konsultaciju prije nego što dobije odgovarajuću pesmu.

Smatram da poezija može mnogo da doprinese poboljšanju ili promjeni stanja duha, da može na mnogo načina da očuva dobro mentalno zdravlje. Ova „poetoteka“ističe terapeutski učinak poezije.

Osim poezije, u apoteci se mogu naći i drugi proizvodi koji mogu da liječe ili prate različita raspoloženja, pa se tako mogu naći posude, svijeće ili posebno dizajnirani predmeti, tvorevine lokalnih umjetnika.

Petkom se u apoteci organizuju besplatna savjetovališta: polučasovni razgovor sa „apotekarem“ obezbeđuje pravu recepturu – izbor adekvatnih tekstova koji odgovaraju vašem duševnom raspoloženju.

(STUDOMAT.ba)