Deset knjiga koje su ljudima promijenile život

Poznati sajt Ranker često pravi liste najboljih filmova, serija, zanimanja itd. Najbolje u čitavoj priči je to što u anketama učestvuju svi ljudi širom svijeta, tako što ostave svoj glas.


books 1617327 960 720

Ovoga puta napravljena je lista sa više od 900 najboljih knjiga koje su čitaocima promjenile život. Pošto je izbor vrlo širok, mi smo odabrali prvih deset, piše mislipozitivno.com.

10. Alisa u zemlji čuda – Luis Kerol

Alisa u zemlji čuda (1865) djelo je matematičara i logičara Čarlsa Latvidža Dodžsona, poznatijeg pod pseudoniom Luis Kerol, koje već preko 150 godina zabavlja i intrigira kako djecu tako i odrasle. Djelo nudi mnogobrojna tumačenja, upravo zbog načina na koji je ispričano – nonsens utemeljen na igri rječima ili stihova nelogične ili apsurdne sadržine, katkad i sa izmišljenim rječima, pravljene za zabavu djeci ili kao humoristička poezija. Knjiga je popularna i kod nas, s obzirom na to je obavezna lektira u osnovnoj školi.

9. Veliki Getsbi – Frensis Skot Ficdžerald

Veliki Getsbi (1925), glavni junak ove historije po kojoj je snimljeno više filmova, jedan je od najtragičnijih likova u svjetskoj književnosti. Ni stroga životna disciplina, ni sve bogatstvo koje je stvorio nisu mu pomogli da osvoji vječnu ljubav voljene Dejzi. Da li je Getsbi svoje smirenje ipak pronašao ostaje tajna koju skriva mutna voda jezera u kojoj je njegova duša jedne jeseni zauvijek nestala.

8. Farenhajt 451 – Rej Bredberi

Kritičari New York Times-a su o ovom djelu rekli: “Zastrašujuć u svojim implikacijama, ovaj roman donosi Bredberijevu viziju pomahnitalog svijeta koji umnogome podsjeća na naš. Izvanredno djelo!” Prvi put je objavljena davne 1953.

7. Gospodar muva – Vilijem Golding

Klasični roman britanskog nobelovca Vilijema Goldinga govori o grupi engleskih učenika koji poslije avionske nesreće završavaju na pustom ostrvu strašna je i aktuelna priča, danas kao i kada je prvi put objavljena 1954. Na Ranker listi zauzima sedmo mjesto.

6. Vrli novi svijet – Oldus Haksli

Objavljena 1932, knjiga Oldusa Hakslija je negativno ocjenjivana od strane mnogih onovremenih kritičara. Roman predviđa razvoj reproduktivne tehnologije i učenja u snu koji zajedno dovode do stvaranja novog društva. Inače, radnja se odvija u Londonu 2540. godine.

5. Lovac i žitu – Džerom Dejvid Selindžer

“Lovac u žitu” (1951) je zaista najčitaniji roman na planeti. Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo djelo, koje je izrazilo seksualne i egzistencijalne strepnje mlade generacije u posleratnoj Americi, kao i bunt protiv licemjerja i laži u svijetu glavnog junaka. Mnogima je Selindžerovo djelo u top 10 napisanih knjiga ikada.

4. Životinjska farma – Džordž Orvel

Ostvarenje Džorža Orvela iz 1945. je moderna basna o politici i državnom upravljanju koje je uništeno nepopravljivim ljudskim manama koje se ispoljavaju dolaskom na vlast. Ova knjiga opisuje političku prošlost, sadašnjost i budućnost svih država.

3. 1984 – Džordž Orvel

Zasnovan na autorovim iskustvima vezanim uz španski građanski, odnosno drugi svjetski rat i ideologije fašizma i komunizma, roman napisan 1948. je shvaćen kao upozorenje budućim generacijama, odnosno inspiracija brojnim književnicima, filozofima i političkim teoretičarima.

2. Gospodar prstenova – Tolkin

Djelo po kojoj je snimljen film sa najvećom gledanošću, zaradom i ukupnim brojem Oskara u historiji filma. Hobiti, vile, orci, uklete šume, čarobnjaci, ratnici i nazguli, moć, prijateljstvo, pohlepa i dobrota, samo su djelići ovog bogatog, živopisnog romana kojem nema premca, zasnovanog na nama bliskim sjevernjačkim legendama, i bajkovitosti sličnoj onoj iz narodnih priča. Vječna knjiga iz 1954. koju mnogi od nas znaju napamet.

1. Ubiti pticu rugalicu – Harper Li

Klasik američke književnosti iz pera dobitnice Pulicerove nagrade nalazi se na prvom mjestu potpuno zasluženo. Radnja prati Skaut Finč, šestogodišnju devojčicu odraslu u malom gradu na jugu zemlje. Spisateljica Harper Li na duhovit i autentičan način kritikuje rasne i klasne predrasude u američkom društvu tridesetih godina prošlog vijeka. “Ubiti pticu rugalicu” se uvijek rado preporučuje i čita.

(STUDOMAT.ba)