Kadrić: Studentski centar u Sarajevu u nikad težoj situaciji

Direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić izjavio je da je ta ustanova u najtežoj finansijskoj situaciji dosad te upozorio da bi, ukoliko ne bude što prije prevaziđena, to moglo onemogućiti rad ove ustanove.


Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić izjavio je da je ta ustanova u najtežoj finansijskoj situaciji dosad te upozorio da bi, ukoliko ne bude što prije prevaziđena, to moglo onemogućiti rad ove ustanove.

Izmirivanje obaveza potpisnika Ugovora o subvencioniranju na ime smještaja i ishrane studenata za prethodni period glavni je problem s kojim sarajevski Studentski centar završava i ovu akademsku godinu, a direktor Kadrić ističe da je time uvjetovano i izmirivanje njihovih obaveza prema dobavljačima i pripremanje objekata za prijem studenata u novoj akademskoj godini, prenosi portal Klix.ba.

– Više od dva mjeseca niko nam, po osnovu subvencije za ishranu i smještaj studenata, nije ništa uplatio. Ukupno potraživanje Studentskog centra, od svih sudionika u subvencioniranju, iznosi oko dva miliona KM. Istovremeno je Studentski centar dužan dobavljačima za hranu, energente i razne usluge, a dužni smo i plaće našim uposlenicima koje nismo isplatili od marta, kazao je za Agenciju FENA Kadrić.

Tu situaciju dodatno otežava, ističe Kadrić, najava za isključenje vode i struje zbog neplaćanja.

– Plašim se da po istom osnovu može doći do prestanka isporuke hljeba, mesa i drugih proizvoda jer ni to ne plaćamo redovno, a za to nismo mi krivi. Ukoliko ova situacija ne bude riješena, postoji realna opasnost da u toku ove sedmice dođe do posljedica, a to znači da Studenski centar može obustaviti proizvodnju hrane i studentima saopćiti da smo onemogućeni za daljnje poslovanje, istaknuo je.

O posljedicama koje bi to moglo izazvati ne smije, kaže Kadrić, niti razmišljati te je iskoristio priliku da pozove “premijere svih kantona i FBiH zajedno s resornim ministarstvima da učinimo sve da ne dođe do kolapsa u Studentskom centru“.

– To može izazvati nesagledive posljedice, ko može pretpostaviti šta se može desiti ako dvije hiljade studenata ne bude imalo obrok? Najozbiljnije upozoravam, a narednih danas imat ćemo još dogovora, da je sredina ove sedmice krajnje vrijeme kad bismo morali naplatiti veći dio potraživanja da bismo i mi izvršili svoje obaveze prema dobavljačima i ovu školsku godinu priveli kraju, kazao je.

Kadrić naglašava da izmirena potraživanja istovremeno pružaju mogućnost Studentskom centru da počne s pripremama za narednu akademsku godinu.

– To znači da moramo okrečiti, očistiti, otkloniti određene kvarove u objektima koje koriste studenti. Pitam se kako ćemo, ako budemo dužni, uopće krenuti s bilo kakvim aktivnostima. Na sceni je opći nemar onih koji bi se morali uozbiljiti i među prioritete staviti obaveze prema Studentskom centru da mi ne bismo kolektivno morali kažnjavati korisnike naših usluga, ističe.

Kadrić kaže da je Studentski centar dužnike više puta u posljednja tri mjeseca obavještavao o njihovim obavezama prema toj ustanovi. Posljednje obavještenje su im, u vidu upozorenja prije podizanja tužbe, uputili prije sedam dana. Međutim, ni to, kako kaže, nije urodilo plodom.

– Mi smo se obratili svima koji nam duguju upozoravajući da je ovo neodrživo stanje i da tražimo da promptno izmire obaveze da bismo i mi mogli izmiriti svoje obaveze, kao i objekte pripremiti za narednu akademsku godinu, kaže on.

Posebno se, kaže, obraćaju njihovom osnivaču – Vladi KS-a i traže da se oni pozabave njima “jer mi imamo status ustanove“.

– Najmanje što mogu učiniti jest da, uime nas, organiziraju pozitivan ambijent u kojem ćemo moći poslovati. Da, na neki način, oni zajedno s nama od učesnika u subvencioniranju traže redovnu naplatu dugovanja jer mi smo u tom nemoćni. Oni bi trebalo da reguliraju i pitanje našeg statusa u okviru integriranog univerziteta. Studentski centar rješenje vidi u tome da budemo članica Univerziteta, a ne pridruženi. Status studenskih centara u FBiH, pa tako i ovoga koji je najveći u BiH, može regulirati i zakon o studentskom standardu, kazao je.

Precizira da je, s tim u vezi, za srijedu u sjedištu Federalnog resornog ministarstva najavljen sastanak na kojem će biti riječi o prijedlogu zakona o studentskom standardu.

Po riječima Emira Kadrića, koji je i predsjedavajući Zajednice studentskih centara u FBiH kaže da je slična situacija i u ostalim studentskim centrima u FBiH.

Direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić izrazio je zadovoljstvo odzivom na konkurs za prijem studenata Univerziteta u Sarajevu za smještaj i ishranu u studentske domove u akademskoj 2014/2015. godini.

– U prvih pet dana prijavilo se više od stotinu osoba što nije bio slučaj nikad otkad sam na ovoj funkciji. Obično su čekali drugu polovinu roka za prijavljivanje, kazao je i precizirao da će konkurs biti zatvoren 20. jula.

Konkursom je u dva doma planiran prijem 1.800 studenata Univerziteta u Sarajevu.

(FENA/Klix.ba)