Jednostavna vježba za smanjivanje napetosti u stresnoj situaciji

Psihologinja s Harvarda osmislila je vježbu pomoću koje možete brzo smanjiti anksioznost.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Postoje određene situacije u kojima smo svi napeti. Recimo, prije odlaska na razgovor za posao kojeg stvarno jako želimo.

Ako u toj situaciji smanjujete stres tako da šećete gore dolje i uvjeravate se da vi to možete, sve dok ne počnete vjerovati u svoju mantru – sjajno. Ali postoji i jednostavniji i efikasniji način kako se riješiti tjeskobe, a to je da se podsjetite šta vam je najvažnije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U svojoj knjizi “Presence”, psihologinja s Harvarda – Amy Cuddy, nudi jednostavnu vježbu kako se smiriti kad ste pod stresom. Ono što trebate učiniti jest odvojiti nekoliko minuta kako bi napisali na papir šta je ono vama najvažnije u životu – npr. porodica, kreativnost ili uspješna karijera – kao i vrijeme kad vam je to bilo značajno.

Iako se zadatak može činiti nepovezan s onim zbog čega ste napeti, trebao bi vam pomoći da se prisjetite šta vi, kao pojedinac, možete učiniti u nadolazećoj poziciji ili zašto biste bili dobar kandidat za posao, ako npr. idete na razgovor.

Sve je više dokaza da se, ako razmislimo o svojim vrijednostima – a to je ono što istražitelji zovu samopotvrđivanje – lakše možemo nositi sa stresnim situacijama.

U jednom istraživanju provedenom među studentima, dokazano je da oni koji su prije izlaganja pred kolegama proveli pet minuta razmišljajući o stvarima koje su njima lično bitne, postigli puno bolje rezultate, a i nije im porastao nivo kortizola (hormona stresa), za razliku od onih koji to nisu činili.

Drugim riječima, ako samo pogledate šta ste i šta vam je važno, moći ćete se bolje nositi sa stresom, te ćete postati najhrabriji što možete biti i najbolja verzija samih sebe, piše Business Insider.

Nećete postati lažno samouvjereni, nego ćete jednostavno znati da ćete dati sve od sebe i prikazat ćete ličnu snagu i talente.

(Express.hr)