Javni poziv za obuku stručnih saradnika/ca za rad s mladima

Radiš ili dugoročno volontiraš u omladinskoj organizaciji, omladinskom centru, omladinskom klubu ili u nekoj instituciji provodiš projekte sa i za mlade ljude ? Smatraš se omladinskim radnikom/com ili nosiš tu titulu u svojoj organizaciji. Želiš upoznati kolege/ice koji rade isto? Imaš volju dijeliti svoje iskustvo i steći novo znanje i vještine o radu s mladima ? Prijavi se na obuku za stručne saradnike/ce za rad s mladima!


POSTANI BOLJI OML. RADNIK

Ko su stručni saradnici/ce za rad s mladima?

Stručni saradnici/ce za rad s mladima (poznatiji kao omladinski radnici/ce) predstavljaju osobe koje rade u omladinskim centrima, omladinskim klubovima, omladinskim organizacijama, organizacijama koje rade s mladima  ili javnim ustanovama koje podržavaju razvoj mladih ljudi. Stručni saradnik/ca podržava profesionalni, lični i obrazovni razvoj mlade osobe. Radeći s mladima na različitim idejama i inicijativama, stručni saradnici/ce za rad s mladima zajedno s mladima rade i na razvoju zajednica u kojoj djeluju.

Šta je obuka stručnih saradnika/ca za rad s mladima?

Na inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT 2014. g. zanimanje stručnog saradnika/ce za rad s mladima uvršteno je u klasifikaciju zanimanja Agencije za statistiku BiH.

Institut organizira obuku za stručne saradnike/ce za rad s mladima u trajanju od 20 dana (160 sati). Obukom podržavamo osobe koje rade s mladima i unaprjeđujemo njihove vještine i znanja za razvoj omladinskog sektora i omladinskog rada u Bosni i Hercegovini. Pored četiri modula obuke polaznici/e dobivaju konkretne praktične zadatke i rad u svojoj zajednici nakon svakog modula, te imaju završno testiranje, nakon čega stječu pravo na certifikat.

Ko se može prijaviti na obuku?

Na obuku se mogu prijaviti sve osobe nastanjene u Bosni i Hercegovini koje imaju završenu najmanje srednju školu, rade s mladima u omladinskim centrima, omladinskim klubovima, omladinskim organizacijama, organizacijama koje rade s mladima, nevladinim organizacijama, savjetovalištima i institucijama koje provode projekte za mlade. Svaka prijavljena osoba mora imati podršku jedne organizacije ili institucije za učešće, a koja se uklapa u najmanje jednu od navedenih kategorija. Za uspješno završenu obuku potrebno je učestvovati najmanje 80% vremena trajanja obuke, uraditi praktični rad i položiti završni test.

Kada se održava obuka po ovom javnom pozivu?

  • Prvi modul:          29.juna -1. jula 2019.
  • Drugi modul:       18. septembra – 21. septembra 2019.
  • Treći modul:        16. oktobra – 19. oktobra 2019.
  • Četvrti modul:         13. novembra – 16. novembra 2019.

Svi moduli traju po četiri dana. U gore navedene termine nije uračunato vrijeme putovanja polaznika/ca obuke.

Institut zadržava pravo izmijene termina uz pravovremeno informiranje polaznika/ca.

Testiranje i dodjela certifikata će biti održana u prvoj polovini decembra 2019.

Šta očekivati od obuke?

Obuka za stručne saradnike/ce za rad s mladima sastoji se od četiri modula obuke, praktičnog rada i testiranja.

Tematske oblasti su: rad s mladima, komunikacija s mladima, socijalne kompetencije i organizacijske vještine u radu s mladima.

Interaktivni rad, metode neformalnog obrazovanja, iskustveno učenje i razmjena iskustva će biti sastavi dio obuke. Obuka pored radnog dijela sadrži i niz sadržaja kroz koji će polaznici/e imati priliku razmjenjivati svoje profesionalna i životna iskustva i družiti se.

Kako se prijaviti?

Aplikacije se primaju putem online prijave http://mladi.org/myURL/ssrm19.

Rok za prijavu je 20. maj 2019.g. do 17.00 sati.

Prijave koje pristignu poslije ovog roka neće biti razmatrane. Imena izabranih polaznika/ca obuke bit će poznata početkom juna 2019.g. na web-stranici Instituta. Osobe koje budu odabrane za obuku bit će o tome obaviještene na email adresu koju su navele u prijavnom obrascu.

Ko snosi troškove obuke?

Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove smještaja, hrane i prijevoza za vrijeme trajanja obuke.

Za organizaciju testiranja i certificiranja potrebno je prije početka 1. modula platiti participaciju u iznosu od 50,00 KM. Participaciju može platiti sam polaznik/ca ili organizacija/institucija iz koje dolazi. Za participaciju organizator izdaje odgovarajući račun. Instrukcije za plaćanje na žiroračun bit će dostavljene polaznicima/ama na vrijeme.

Za više informacija možete nas kontaktirati na katarina.vuckovic@kultbih.org ili telefonom na 033 778 765. Više informacija o Institutu mogu se naći na www.mladi.org.

Pitanja zaprimamo najkasnije do 15.5.2019. g.

NAPOMENA: Svaki pokušaj kontaktiranja bilo kojeg uposlenika/ca Instituta vezano za dobivanje dodatnih informacija mimo navedene email adrese i svaki pokušaj podmićivanja bilo kojeg zaposlenika/ce vodi do diskvalifikacije kandidata/kinje.