Jan Stroh milijunaš: dokaz da se isplati učiti

Tridesetpetogodišnjem Janu Strohu, advokatu iz Njemačke, prošle sedmice se doslovno ostvario životni san, kojeg već skoro pola života pokušava ostvariti. U njemačkoj je inačici kviza Ko želi biti milijunaš osvojio milijun eura, i to nakon što je posljednjih 15 godina pomno pratio i rekonstruisao svaku emisiju svojeg najdražeg kviza.


Petnaest je godina Jan Stroh, 35-godišnji advokat iz Hamburga u Njemačkoj, predano i neumorno pratio svaku epizodu kviza Ko želi biti milijunaš. Potom bi otišao u svoj podrum, gdje je izradio svoj vlastiti studio te bi svaku emisiju rekonstruirao od početka do kraja. Godine i godine pomalo bizarne zaljubljenosti u kviz, ali i truda koji je uložilo – isplatile su se. U kvizu se konačno natjecao kao kandidat i osvojio je milijun eura, prenosi educentar.net.

Advertisements

Napravio identičnu repliku studija

O njegovoj zaluđenosti spomenutim kvizom najbolje govori činjenica da je u podrumu svoje kuće izradio identičnu repliku televizijskog studija – od palmi i egzotičnih morskih pozadina, do pobjedničkih šljokica i zvučnih efekata.

Godinama se prijavljivao za sudjelovanje u kvizu, ali su ga svaki puta odbili. Tek mu se ove godine ukazala prilika da zasjedne u televizijski studio i osvoji nagradu. Pozvali su ga na 20. godišnjicu kviza koja se održala ovog ponedjeljka, a iz studija je izašao za milijun eura bogatiji čovjek.

– Činjenica da sam proveo gotovo šesnaest godina rekonstruirajući ovaj show, zajedno s pozornicom i zvučnim efektima sigurno mi je dala neku prednost u odnosu na ostale kandidate. Naravno, uzbuđenje je bilo ogromno, posebno uzevši u obzir da sam se toliko puta prijavljivao, a sad konačno dobio priliku sjesti preko puta gospodina Jaucha. Najviše me bilo strah da se ne onesvijestim, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Bild magazin.

Voditelju Güntheru Jauchu je priznao da nije propustio nijednu od 1.407 epizoda kviza Ko želi biti milijunaš. Kao tinejdžer bježao je s porodičnih slavlja kako bi mogao gledati kviz. Ponavljao je pitanja i odgovore nakon epizoda pokušavajući ih što više naučiti napamet. Nekada bi pozivao i prijatelje na ‘kviz druženja’ u kojima bi međusobno mijenjali uloge voditelja i natjecatelja.

Novcem će kupiti novo odijelo, otputovati u Australiju, a dio dati u humanitarne svrhe

Advertisements

Nakon što je uspješno osvojio 500 eura, priča, uspio se opustiti.

Sve će biti u redu, rekao sam sebi. Samo pokušaj zamisliti da je ovo jedna od onih kviz večeri u mom stanu, ispričao je novinarima.

Planira nastaviti raditi svoj posao advokata u Hamburgu, a od novca će kupiti tek novo odijelo, otputovati na odmor u Australiju te donirati organizaciji koja se bavi zaštitom ugrožene vrste ptice apus apus. Osim toga, detaljno će renovirati svoj vlastiti kvizaški studio.

Ko želi biti milijunaš doslovno je magnet za njemačku publiku. Već 20 godina ruši rekorde gledanosti, a danas je, u odnosu na prije deset godina kada je kviz bio u vrhuncu svoje popularnosti, i dalje dosta popularan.

Osvojivši najviši mogući iznos, Stroh je stao rame uz rame još desetoro kandidata kojima je, među ukupno 2.800 natjecatelja, to u posljednjih dvadeset godina pošlo za rukom.

(STUDOMAT.ba)