Izložba: …Rukopise kopam i sijem…

Ambasada Republike Poljske u Sarajevu u saradnji sa poljskim Jevrejskim Historijskim Institutom iz Varšave te Jevrejskom Opštinom Sarajevo organizuje izložbu ... Rukopise kopam i sijem... – Pamćenje svijeta - Podzemni arhiv Varšavskog geta.


poljska ambasada jevrejska opstina izlozba

Ambasada Republike Poljske u Sarajevu u saradnji sa poljskim Jevrejskim Historijskim Institutom iz Varšave te Jevrejskom Opštinom Sarajevo organizuje izložbu „… Rukopise kopam i sijem… – Pamćenje svijeta – Podzemni arhiv Varšavskog geta“.

Izložba će, uz prisustvo direktora Jevrejskog historijskog instituta Paweła Śpiewaka, ambasadora Andrzeja Krawczyka i predsjednika Jevrejske Općine Jaboba Fincija svečano biti otvorena 3. decembra u 19:00 sati u Galeriji Novi Hram u Sarajevu. Izložba će biti otvorena do kraja januara 2015. godine.

Podzemni arhiv Varšavskog geta stvoren je kako bi se spasilo ljudsko dostojanstvo. Nastao je zahvaljujući ilegalnom radu grupe posvećenih ljudi koje je predvodio historičar Emanuel Ringelblum. Cilj im je da dokumentuju svaki dan i svaki dio Holokausta, kako bi buduća pokoljenja mogla pamtiti užasnu sudbinu Jevreja.

Ilegalna grupa „Oneg Szabat“ dokumentirala je, shodno ranije određenoj metodologiji, sve što se ticalo života Jevreja u Drugom svjetskom ratu. U sačuvanim materijalima su svjedočenja, dnevnici, uspomene, pisma, izjave, zvanični dokumenti, fotografije, književni radovi. Kako je ova zbirka dokumenata nastajala u ilegali, mnogi dokumenti su anonimni.

Jevrejski historijski institut, koji je naslijedio Arhiv Ringelbulma, godinama nastoji širiti svijest o ovoj zbirci svjedočanstava o Holokausta. Naredni korak popularizacije ovog blaga upisanog na UNESCO-vu listu jeste izložba „… Rukopise kopam i sijem… – Pamćenje svijeta – Podzemni arhiv Varšavskog geta“, koja predstavlja odabrane dijelove zbirke.

Sarajevu i njegovim stanovnicima jako je bliska tema dokumentiranja posljedica zločina i besmislenog uništavanja koje donosi rat. Zato Ambasada Republike Poljske u Sarajevu, u suradnji s Jevrejskim historijskim institutom i sarajevskom Jevrejskom opštinom, organizira ovu izložbu upravo u Sarajevu, saopšteno je iz Ambasade Republike Poljske u Sarajevu.

(STUDOMAT.ba)